Прокуратурата в Охрид обвини нападателя на Пендиков, призна за етническа омраза

Прокуратурата в Охрид повдигна обвинение на нападателя на 21-годишния Християн Пендиков, който бе пребит в града на 19-ти януари, предаде репортер на БГНЕС.

В обвинителния акт се казва, че нападението е извършено поради национална и етническа омраза. Пендиков е секретар на местното българско сдружение и открито изразява своята българска етническа принадлежност.

След побоя той бе прехвърлен със самолет за лечение в София във ВМА. Там му бе направена операция. Той е със счупена челюст, наранявания в областта на ребрата и гърдите. Срещу нападателя е повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда.

В обвинителния акт пише, че "обвиняемият, заедно с още едно лице, което засега остава неизвестно, поради национална и етническа принадлежност, е нанесъл тежка телесна повреда".

В документа подробно е описано как извършителят на престъплението е отишъл на масата в кафенето, където е бил Пендиков и му "направил забележка защо се обявява за българин". На излизане от заведението, докато Пендиков отивал към колата си, обвиняемият с още едно лице са го нападнали и удряли с крака и ръце по главата и тялото и по този начин са му нанесли тежка телесна повреда, признават още от прокуратурата в Охрид.

Оттам уточняват, че "обвиняемият до момента мълчи", но от прокуратурата са установили всички обстоятелства, за които има очевидци, снимки и видеозаписи.

Наблюдаващият прокурор е поискал удължаване на мярката срещу обвиняемия, защото има опасност той да се укрие.

От прокуратурата в Охрид продължават да издирват и втория участник в нападението. /БГНЕС