Прокуратурата иска ефективна присъда за Навални

Алексей Навални е изправен пред обвинение, по което го грозят две години и половина затвор, според адвоката му. Във вторник се разглежда възможността за превръщане на условната му присъда в ефективно лишаване от свобода. Причината е, че е нарушил условията на решение от 2014 г. По това време той е осъден на три години и половина условно по обвинение в присвояване, съобщава „Дойче Веле“.

Условната присъда ще бъде оттеглена, тъй като Навални вече е излежал част от присъдата под домашен арест, остават още две години и половина, каза адвокатът му. Непосредствено преди съдебното заседание прокурорът заяви, че искането е "законно и обосновано".

44-годишният Навални е арестуван веднага след завръщането си от Германия в средата на януари. Преди това той се възстановяваше в Германия от последиците от нападение с отрова в Сибир, за което обвини руския президент Владимир Путин. Властите го обвиняват, че през това време не е подавал сигнали в полицията два пъти месечно.

Навални беше осъден за първи път на 30 дни затвор по бързата процедура. Десетки хиляди хора излязоха на улицата срещу ареста му през последните уикенди в цяла Русия. Полицията се намеси с голяма жестокост и задържа над 5100 участници в митинга само в неделя, както съобщи порталът за правата на човека „OWD-Info“.

Германският министър на правосъдието Кристин Ламбрехт остро разкритикува действията на силите за сигурност. Арестите и полицейското насилие срещу мирни протестиращи са "явно пренебрегване на Европейската конвенция за правата на човека и руската конституция", заяви политикът от Германската социалдемократическа партия. Държавното ръководство „вече дори не си придава вид на правовата държава, зачитайки свободата на изразяване и демокрацията“. Вместо да продължи да преследва Навални и неговите поддръжници, "наказателните разследвания трябва най-накрая да започнат да изясняват нападението с отровата", поиска министърът.

Говорителят на външната политика на парламентарната група на Християндемократическият съюз и Християнсоциалния съюз Юрген Хард заявява пред „Дойче Веле“ , че в контекста на случващото се в големите руски градове е трудно да си представим, че парламентарните избори, предвидени за есента, ще бъдат свободни и демократични. Очевидно опозицията „няма начин да се артикулира“.

Русия нарушава „всички правила на Съвета на Европа“, на които тя самата е член. ЕС сега трябва да действа единно. Имайте предвид обаче, че не искаме да засягаме руския народ, например със санкции, искаме Путин и неговият ръководен екип в Кремъл да променят поведението си“, казва Хард.

Въпреки масовите арести, представителят на ЕС по външните работи Жозеп Борел се придържа към планираното посещение в Русия. На срещите си в Москва през втората половина на седмицата Борел искаше да говори за Навални, съобщи говорител. Освен това ЕС се опитва да се срещне лично със задържания критик на Кремъл. По-рано Борел осъди "прекомерното използване на сила" срещу протестиращи и журналисти в Туитър.

Руският президент остава категоричен и отхвърля всеки диалог с привърженици на Навални. "Не може да има разговор с хулигани и провокатори", каза говорителят на Путин Дмитрий Песков пред репортери. По-скоро трябва да реагирате с „крайната строгост на закона“.

От понеделник социалните мрежи в Русия са принудени да търсят и блокират информация за неразрешени демонстрации. Съдържание за държавни тайни и тероризъм също не трябва да бъде достъпно, както и инструкции за производство на наркотици, детски порнографски материали, призиви за самоубийство и изявления, които нарушават руската конституция. /БГНЕС