Производството в новата финландска ядрена централа се отлага

Очаква се финландският ядрен реактор „Olkiluoto 3“ да започне да произвежда електроенергия поне до края на януари, съобщи операторът TVO. Миналият месец беше открита повреда.

"Разследването на повредата в помпите за вода на „Olkiluoto 3“ ще продължи още няколко седмици и нейното въздействие върху графика не може да бъде оценено", се казва в изявление на TVO, цитирано от АФП.

Очакваше се реакторът да бъде пуснат в експлоатация през декември след години на отлагане. През октомври TVO съобщи, че по време на техническото обслужване е открита повреда в помпите за вода, разположени на турбинния остров на „Olkiluoto 3“.

Финландия очаква да разчита на новия реактор EPR на „Olkiluoto“ след спирането на вноса на електроенергия от съседна Русия.

Проблемите с новата ядрена централа се появиха точно когато зимата се спусна в Европа, със страхове от недостиг на енергия след нахлуването на Русия в Украйна.

„Olkiluoto 3“ е най-мощният реактор в Европа и третият в света.

На 30 септември той за първи път достигна пълния си капацитет.

По онова време той произвеждаше около 20 % от електроенергията на Финландия и 40 %, когато към него бяха добавени двата съществуващи реактора „Olkiluoto“ 1 и 2. /БГНЕС

Хелзинки / Финландия