Производителят припомни, че след земетресението в Турция Ердоган забрани износа на зеленчуци за два дни. „Ние щяхме да умрем от глад, защото нямаме родно производство на чушки, домати, краставици, оранжериите ги унищожихме. Същото е и със зърнопроизводителите. Искаме да унищожим зърнопроизводителите и да внасяме евтино олио. След 1-2 години войната ще свърши и евтин слънчоглед от Украйна няма да има, няма да има и български слънчогледи“, каза още той, след което подчерта, че забраната за внос от Украйна не му е повлияла, защото самият той работи със 100% български слънчоглед. „Държа на качеството на продукцията, която предлагам. В търговските вериги има много по-евтина цена на маслата отколкото при мен, но и качеството е доста занижено. Тук оставяме клиентите сами да си изберат по-високата цена или по-ниската, но с която и качеството е по-ниско“, поясни производителят Илиян Габровски. Според него именно заради инфлацията хората търсят по-евтиното и по-икономичното, но по-ниската цена не винаги е по-изгодна. „Хората купуват нискокачествени храни, а после си дават парите по доктори и за лекарства, разходите са същите – могат да си купят качествена храна, с която да живеят здравословно и да не си дават парите за хапчета и за лекари“, смята още Габровски.
На въпрос на БГНЕС колко е поскъпнала продукцията на вино и слънчогледово олио Илиян Габровски каза, че продукцията му се е увеличила с 20% спрямо времето преди войната в Украйна. „Като крайна цена на продукцията увеличението е 20%, но разходите ми са се увеличили много повече от тези проценти. Все пак се старая да запазя доколкото се може клиентелата си, затова и не вдигам много цените“, каза още той, след което обясни какви са завишените разходи малко след началото на войната в Украйна.