Профсъюзите на KLM искат нови европейски правила за ковид за полетите до Китай

Профсъюзите, представляващи работниците в нидерландската авиокомпания KLM, настояват Европа да въведе нови ограничения за полетите, пристигащи от Китай, заради новата вълна от коронавирусни инфекции, която избухна там. Служителите на KLM са обезпокоени от големия брой инфекции там, заявиха от профсъюзите.

Досега няколко европейски държави са въвели изискване за представяне на отрицателни тестове за пътниците, пристигащи от Китай, но Нидерландия не се е присъединила към тях. Държавите - членки на Европейския съюз, ще обсъдят съвместен подход в сряда.

"Много е странно, че правителството не предприема нищо", заяви Ингрид Брама от профсъюза VNC, който представлява членовете на кабинния екипаж. Брама смята, че Нидерландия вече е пропуснала възможността да приложи вътрешен подход и сега трябва да разчита на "едина насока от Европа". VNC иска пътниците от Китай да се подлагат на задължителен тест, който да показва, че не са заразени с коронавирус. Ако тестът е положителен, те трябва да бъдат изолирани и да не им се разрешава да летят. "Вярваме, че народът ни трябва да бъде защитен", каза Брама.

Райнир Кастелейн е съгласен с нея. Той е председател на профсъюза De Unie. "Хората имат тези опасения. Например служителите на KLM, които не се чувстват в безопасност, защото полагат грижи и за членове на семейството си". Според Кастелейн е много важно да има централизирана европейска политика, която трябва да се прилага за всички компании. "В Европа трябва да има равнопоставеност." Той смята, че трябва да се предприемат добре обмислени мерки. "Това трябва да са нюансирани мерки, които не вредят на авиацията. Не трябва да действаме прибързано."

Профсъюзът FNV заяви също, че е получил информация от хора в KLM, че служителите не се чувстват комфортно на полети от Китай, каза директорът Бирте Нелен. "Нуждаем се от широк европейски подход за това. Крайно време е, защото в противен случай няма да постигнете нищо с това".

От KLM заявиха, че безопасността на екипажа и пътниците е от първостепенно значение. Компанията заяви, че следва насоките, издадени от правителството. При полети от Китай пътниците и екипажът са длъжни да носят маска по време на полет. "Проучваме дали трябва да се предприемат допълнителни мерки".

В момента KLM лети до Китай три пъти седмично, а в края на този месец броят на полетите ще се увеличи до шест пъти седмично. /БГНЕС

Амстердам / Нидерландия