Проф. Здравко Попов: Българските политици подхранват негативната позиция на Нидерландия

"Има последователно недоверие от страна на Нидерландия към нас, но говорейки за недостатъчния контрол по границите, политиците подхранват тази постановка на нидерландците за недостатъчното европейска интеграционна политика на България, недостатъчното правосъдие и контрол". Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Здравко Попов, международен анализатор, който коментира членството на България в Шенген.

„Има една постоянна позиция на нидерландските правителства към нашата държава още от времето на членството ни в ЕС. Те винаги са имали някакви съображения и доводи, които са били свързани със забавянето на нашите интеграционни процеси. Те изтъкват като фактори проблемите с корупцията, нарушаването на правата на човека и други такива негативни инструменти. Тоест има едно априорно отношение към нас. От друга страна обаче ние подпомагаме тази постоянна позиция на Нидерландия с реториката от страна на нашите политици за всякакви събития, случващи се на нашата територия“, заяви още той.

„След като центърът на негативната позиция относно приемането ни в Шенген е насочена в Нидерландия, то нашите дипломатически усилия трябва да бъдат насочени към подобряването на отношенията ни с тази държава. Ние трябва да предприемем стъпки както по линия на конвенционалната дипломация, така и трябва да развием значителен дипломатически потенциал с нидерландското население“, коментира още анализаторът. Той уточни, че има необходимост от много активна дипломация както по отношение на Нидерландия, така и към Австрия и други държави с отрицателно отношение към нас, тоест ние трябва да отделим по-значителен капацитет за работа с тези точки в Европа.

„Трябва да полагаме усилия, да извършваме съобразно прегрупиране на силите си, на инструментариума си, за да се получат положителни решения в наша полза. Все пак обидата е факт, Румъния и Хърватия трябва да се приемат, но България не, а аз не бих казал, че тези явления ги няма и в другите страни“, подчерта още той. „Шенген е много специфична тема, нас много по-лесно биха ни приели в Еврозоната, отколкото в Шенген. Ние формално отговаряме на много критерии за членството ни в Шенгенското пространство, така че би било логично да ни приемат и нас. От друга страна има и някакви нюанси, които по един или друг начин пречат на една обща европейска позиция към нас. Не съм запознат в детайли с позицията на всяка една страна членка на ЕС по отношение на българското членство в Шенген. Може би би било добре да се направи един такъв прецизен анализ. Ние казваме едни страни са готови да ни подкрепят, други не са. Нека тези, които са готови е добре да си анализират доводите за това и по този начин тези специфики да бъдат в полза на нидерландското правителство да се позовават именно на тях“, посъветва още проф. Здравко Попов. /БГНЕС