Проф. Трендафилов от РСМ: Скопие залага на омразата и не иска да погледне истината в очите

Объркан съм каква идентичност защитава правителството в Скопие, нямам нужда то да защитава моята идентичност. Крият истината отпреди 100-150 години, което е смешно в епохата на интернет.

Македонското общество не може да погледне истината в очите. Това, което го обединява, е омразата, защото то е бедно като държава и индивиди.

Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС проф. Георги Трендафилов. Той е известен учен в областта на философията от РС Македония, бил е депутат, говорител на Министерския съвет и ръководител на Делегацията на ОССЕ

Коя идентичност защитава Заев?

Според него съвременната македонска идентичност поставя обществото в една много интересна ситуация.

„Например, няколко от членовете на моето семейство ще получат задгранични паспорти, в които пише „Република Северна Македония”. Аз самият преди няколко дни получих задграничен паспорт, на който все още пише „Република Македония”, заяви Трендафилов.

Като повечето хора той следеше Европейското първенство по футбол и, разбира се, участието на македонския футболен отбор.

„Но премиерът бе педагогично привикан от гърците, които му казаха: „Извинете, г-н Заев, но вие трябва да се съобразите и да не използвате термина „македонски”, когато говорите за държавна или за частна институция на територията на вашата държава”, припомни проф. Трендафилов и призна:

„Наистина съм объркан коя идентичност защитава г-н Заев и членовете на неговото правителство. Дали защитават някаква северномакедонска идентичност, която не е изградена, а и нямам впечатлението, че обществеността в страната я възприема. Ние знаем как се случи това. Не бих казал, че е и някаква македонска идентичност, независимо дали е съвременна или не. Последният, който трябва да прави това, е някое от правителствата, включително и това“.

Георги Трендафилов никога не е чувствал необходимост, нито е очаквал някоя институция от негово име да защитава идентичността му. Така е и в момента. „Нека изобщо не се притесняват – нито аз искам, а вярвам, че и повечето хора в страната не искат, нито очакват именно тези хора да защитават идентичността им, каквато и да е тя“.

„Въпросът на спора е каква съвременна македонска идентичност защитава правителството на г-н Заев в преговорите с правителството на България. И колкото и непопулярно е да се каже в Македония, какво всъщност защитава, пред кого я защитава?“, подчерта общественикът.

Пазителите на истината бдят за менталното здраве на македонеца

Според него този, който владее така наречената „обективна истина”, особено в посткомунистическите държави, е на крачка пред останалите.

„Държавите, които произлязоха от т.нар. народни демокрации и които имаха социалистическа система, винаги са били склонни да поддържат една избрана група на „пазители” на тази обективна и възвишена истина. И за да не ни засегнат нас останалите, които сме с по-малък интелектуален капацитет, да се почувстваме нищожни, те не ни информират и не споделят информация с нас, защото ще бъдат разбити митовете, а ние като малки деца ще обикаляме наоколо и ще плачем за това, което ни се случва“, заяви проф. Трендафилов.

Тези хора са настанени в различни институции, основно в научните центрове, в академията.

„Съществува обективна истина отпреди 100-150 години, която е аксиома, но те, за да не смутят нашата детска чистота и наивност, не ни я споделят и не ни я казват, за да не ни притесняват. Това е смешно, особено през последните 20 години с развитието на интернет, достъпността до информация, с възможността на всеки, който се интересува, да чете произведения в оригинал“, каза общественикът.

„И сега се появяват някакви обяснения под черта да не се накърни тази детска наивност, което вероятно е свързано с факта, че на тази основа са изградени цели семейни професионални кариери. Те са като дошли от Античността, от прастари времена в Светите земи, подобно на левитите, които единствени можеха да комуникират с Бога и само те можеха да бъдат свещеници. Така нашите съвременни левити в продължение на 60-70 години „левитират“ като хора, които налагат вижданията си пред обществеността и дават акъл как да се отрази конкретен въпрос пред него – те са някакви хора, които са тук, за да бдят над менталното здраве и наивност на македонците“, иронизира философът.

Без връзка с реалността

В РС Македония водещите медии вадят новините от контекста.

„Въпроси, които обективно не засягат съседите, а нас, се преразказват дни наред заглавия, вадят се от контекста, без да имат каквато и да е връзка с обективната реалност. Това се прави просто, за да ни държат нас, македонците, в някакво специфично състояние, тъй като нямат какво друго да кажат“, заяви проф. Трендафилов.

Омразата обединява македонците

Георги Трендафилов подчертава, че македонското общество има нужда от враг.

„Ние имаме необходимост от враг, без значение дали е реален или още по-добре, ако е някаква донкихотовска вятърна мелница, за да решим нашите индивидуални и колективни разочарования и да твърдим, че нашата стагнация – индивидуална и колективна, се дължи на омразата, която изпитват към нас донкихотовските вятърни мелници, каквито имаме много. Тези мелници, които ние идентифицираме като неприятели, искат да ни заличат от лицето на Земята, каза той.

Според него омразата е онази енергия, която обединява македонското общество. „Много е вероятно това да се дължи на факта, че сме изключително бедни като държава и индивидуално с нисък икономически и социален статус в Европа“, смята Трендафилов.

“През тези 30 години, откакто Македония стана независима държава, имаше периоди, когато отношенията между Македония и България на правителствено ниво, на бизнес ниво бяха по-добри, но бяха и по-лоши. Нямам впечатление, че хората от двете страни на границата споделят оптимизма, който беше подгряван в медиите доскоро“, обобщи проф. Георги Трендафилов. /БГНЕС