Проф. Топалов: Македонците трябва да се научат да мислят като европейци

Македонската част от Смесената комисия по историческите въпроси няма желание нещата да се придвижат напред. Това заяви проф. Кирил Топалов, който коментира резултатите от вчерашната среща на учените от двете страни.

Съпредседателят на Комисията от българска страна проф. Ангел Димитров заяви, че има нулев напредък и работата се движи със скоростта на костенурка. Комисията заседава онлайн в четвъртък и петък.

„Най-мъничкото съгласие в Комисията всеки път е постигано с огромен труд и много спорове, които понякога са много остри. Македонските учени нямат желание за напредък. От българска страна се надявахме, че сега след интервюто на техния премиер Зоран Заев пред БГНЕС нещата ще се променят и те ще приемат нормалните аргументи, които предлагаме. Това не се случва“, коментира проф. Топалов и добави, че фактически с действията си македонските учени не приемат тезите на своя министър-председател.

„Македонските историци продължават да служат на старите югославски тези, на старите титови тези. Те познават изворите, но ги четат като дявола евангелието. Те се втвърдяват все повече“, подчерта проф. Топалов пред бТВ.

Македонските медии и общество биват заблуждавани от проф. Драги Георгиев и неговите колеги, че въпросите на Средновековието са решени, което не отговаря на истината.

Проф. Топалов заяви, че преди година и половина е постигната една компромисна формулировка за цар Самуил като продължител на българската царска традиция, създател на държава на територията на съвременна РС Македония с център Охрид.

„Нашите колеги сега категорично се отказаха от тази приемлива компромисна формулировка. Не можем да се съгласим с нелепостите по отношение на цар Самуил и да тръгнем напред. След като тяхното общество иска да влезе в ЕС, то трябва да се научи да мисли европейски. Същото се отнася и за правителството“, категоричен е проф. Топалов.

Той отново припомни, че България никога не е била враг на РС Македония и за това свидетелства помощта – военна, икономическа и хуманитарна, която им оказваме непрекъснато от 1992 г. насам.

„Ако президентът Желю Желев не беше успял да убеди Борис Елцин да признае Македония през 1992 г., Русия сигурно и до ден-днешен нямаше да я е признала“, заяви проф. Топалов.

Според него, ако РС Македония иска да влезе в ЕС, тя трябва да се откаже от омразата си към своята роднина България и да спре да възпитава бъдещите поколения в омраза към нея чрез учебниците по история. /БГНЕС