Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Моята болка е, че България все още не е щастлива държава. Народът ни все още не е щастлив. Това заяви пред БГНЕС известният български писател, университетски преподавател и дипломат проф. Кирил Топалов, който представи в столичното читалище „Възраждане“ своите две последни книги „Софийски истории“ и „Живот по неизбежност“.

Според него изходът от тази ситуация е много труден.

„Изходът е натрупването на житейска и политическа мъдрост. Това е трудно, защото благодарение на комунистическия режим на българското общество му беше отнето да бъде политически мъдро. Мъдрите ги избиха на 9 септември. Целият елит беше избит и България тръгна към едно опростачване, което продължи половин век. За съжаление, в голяма степен продължава и сега“, заяви проф. Топалов.

„Софийски истории“ и „Живот по неизбежност“ съдържат много автобиографични черти.

„В края на живота си човек започва да изпитва желание да разкаже по-организирано за себе си, както съм направил в тези две книги“, сподели писателят.

В тях той разказва за срещите си с много известни българи. „Трудно ми е да откроя само една личност, която ми е направила впечатление. Тук естествено бих споменал проф. Динеков, чиито лекции наследих в Софийския университет, а също така Радой Ралин, който ме беше взел под крилото си като млад писател. Той винаги взимаше по някой млад писател, за да го наложи в литературата“, каза проф. Топалов. Той описва и запознанството си с Димитър Талев, който е интервюирал.

Доц. Георги Цанков определи проф. Топалов като „човек оркестър – учен, дипломат и писател“. Той припомни, че още първата книга на проф. Топалов „Бягай... обичам те“, излязла преди много десетилетия, още когато писателят е тренирал бокс, се печели голяма популярност.

„Продължи с книгите „Бъди благословена“, „Не се сърди човече“, които имаха огромно значение за нашата действителност. Във втората героят дори се самоубива в една социалистическа действителност. В неговите книги се усеща градската атмосфера, в нейния най-автентичен вид“, заяви доц. Цанков. Той подчерта, че последните две книги на проф. Топалов са най-силните градски творби у нас: „Едно продължение на силната градска линия, която познаваме от Павел Вежинов и Емилиян Станев“. /БГНЕС