Проф. Старибратов: По-добър живот за пловдивчани е единственият ми приоритет

ПП-ДБ обяви официално кандидатурата на проф. Ивайло Старибратов за кмет на Пловдив. За място за официалното събитие коалицията избра Епископската базилика, предаде кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата.


"След като Пловдив беше културна столица на Европа, градът започна да се променя, влезе в застой. Забеляза се и друго - липсата на административен и управленски капацитет Пловдив да се развива като световен център на културата. Питат ме за моите приоритети, казват ми да изброя 10 от тях. Аз имам само един - да направя по-добър и по-лек живота на пловдивчани", каза проф. Старибратов.

Той заяви, че към този приоритет подхожда сериозно. И избори свои основни ангажименти. Сред тях са подобряване на градската инфраструктура и дигитализация.

"Искаме нормален транспорт, да няма задръствания. Освен краткосрочна програма за отпушване на града, ще има необходимост и от по-продължителни такива дейности, които да възпитат у нас необходимост да се слезе от автомобилите, да се качим на велосипедите и на градския транспорт", подчерта Старибратов.

Като втори ангажимент кандидатът за кмет посочи чистия град, зелената система и всичко което е свързано с нея.

"Следващата стъпка са бизнес средата и образованието. В Пловдив има 6 държавни и два частни университета на европейско ниво. Бизнесът изпитва сериозен глад за кадри, а системата сякаш, не може да идентифицира това и как точно да ги готви", коментира той.

Друг акцент в програмата на Старибратов са културата и туризма.

"Ние започнахме преди доста години да дигитализираме архитектурния музей на Пловдив. Това ще изведе града на различно ниво в нашата визия. Има много какво да се направи в културата. Трябва да отворим културните институции към децата. Ако чакаме друг да възпита децата ни на ценности, които искаме да имат, това едва ли ще се получи", посочи Старибратов.

Той перифразира и мисъл на Стив Джобс. "Той казва "Имам идея, но какво от това". Важното е да гориш в това, което правиш. Считам, че може да променим Пловдив и то в посока, каквато всички искаме. Това можем заедно да направим", каза Старибратов. /БГНЕС

Тагове: