Проф. Спасеновски: БПЦ интернационализира въпроса за македонската църква

Час по-скоро македонската православна църква трябва да придобие автокефален статус, даден от страна на Вселенската патриаршия. Това каза в интервю за БГНЕС Александър Спасеновски, който преподава в Юридическия факултет на университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие.

Повод за коментара му стана интервюто на Вселенския патриарх Вартоломей, което беше дадено на 28 май специално за агенцията ни.

„Формално беше потвърдено, че казусът с Македонската православна църква – Охридска архиепископия ще бъде разрешен от Вселенската патриаршия, което е много важно за нас. Изявата на Вартоломей във връзка с това, че ще се разгледа автокефалния статус на македонската църква е нещо, което предизвиква радост и трябва, и се цени в Македония“, заяви Спасеновски.

Той коментира още, че църквата им се е интернационализирала и е от огромно значение тя да стане самостоятелна. Спасеновски подчерта, че тяхната и българската църква са изключително близки.

„Приносът на българската църква може да го оценим за позитивен, особено заради факта, че ангажиментът на владиците на БПЦ успя да интернационализира Македонската църква, която е наследник на Охридската архиепископия и да допринесе бъдещата й автокефалност“, заяви той.

„Приятелските отношения между българската и македонската църква и работата на комисията на Синода в България трябва да се гледа в посока постигане на крайната цел на македонците да имат своята автокефална църква“, заяви той и добави, че всичко е в ръцете на Вселенската патриаршия. /БГНЕС

………………………..

Александър Спасеновски, професор в Юридическия факултет на университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие. Анализът е направен специално за агенция БГНЕС.