Проф. Пимпирев ще представи пред депутатите планираното първо плаване до Антарктида

Директорът на Антарктическия институт проф. Христо Пимпирев и началникът на Висше военноморско училище бригаден адмирал Боян Медникаров ще бъдат изслушани от парламентарната комисия по транспорт и съобщения днес.

Двамата ще информират членовете на комисията за подготовката на първото плаване на военния научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий” с екип на 30-тата научна експедиция до българския остров Ливингстън на Антарктида.

Корабът влезе в състава на Морско училище – Варна през юли миналата година. В момента плавателният съд е в процес на основен ремонт. С него за първи път на толкова далечно разстояние ще имат честта да плават най-добрите курсанти на Военноморското училище.

30-тата българска експедиция до Антарктида има за цел да изгради основите на научната лаборатория в изследователската база "Св. Климент Охридски" и да работи активно по седем научни проекта.

Първата група от 15 души стъпи в базата в последните дни на декември. Втората група от 11 души български антарктици замина за Ледения континент на 9 януари, като се очаква те да пристигнат в българската полярна база през последната седмица на януари. /БГНЕС