Проф. Пимпирев: С младите и нови политици ще дойде и краят на прехода

Винаги съм казвал, че на България ѝ трябват политици, които не познават живота по време на комунизма. С новите политици ще дойде и краят на прехода.

Това заяви пред БГНЕС полярният изследовател и ръководител на българските експедиции до Ледения континент проф. Христо Пимпирев.

Грубо казано съм доволен от резултата на парламентарните избори, защото българският народ ясно показа, че иска промяна. Въпреки че всички социологически проучвания казваха, че първа ще бъде една партия от статуквото, която 12 години ръководи България и то малко еднолично, българският народ показа, че иска промяна и изборите спечели една съвсем нова партия, коментира проф. Пимпирев резултата от вота в неделя, дни преди да изпрати първата група полярници на нова експедиция на Белия континент. Президентският балотаж ще завари логистиците по път, така че те няма да могат да упражнят правото си на глас.

Пимпирев приветства т.нар. „харвардско дуо”, какъвто етикет получиха Кирил Петков и Асен Василев и тяхната ПП „Продължаваме промяната” и има ясен аргумент затова.

Младите, които идват не са живели под диктатура. Те ще искат да внедрят в своята политика за развитието на страната това, което са видели и са научили навън, а и те не са ампутирани от живота преди, в комунизма. Те няма да се връщат назад, защото няма къде да се връщат. Те това не го познават, те познават само хубавия и проспериращ живот на развитите нации. Така, че те ще искат да направят от нашата страна такава страна, заяви професорът.

Аз смятам, че именно с тяхното идване на власт ще свърши преходът, каза още той и заключи: Винаги съм казвал, че на България ѝ трябват политици, които не са живели при комунизма. /БГНЕС


За откритията и бъдещите проучвания на полярниците, участвали в експедиции до Антарктида. За новата лаборатория, която ще бъде построена на остров Ливингстън и научено-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий", с който България ще застане гордо на световната карта на морските изследвания, четете втора част на интервюто с проф. Христо Пимпирев в четвъртък, 18 ноември на сайта на БГНЕС - www.bgnes.bg