Проф. Пимпирев: Научноизследователският ни кораб сбъдва мечтата на поколения учени

За пръв път в морската ни история България ще има съвременен научноизследователски кораб, който ще отговаря на статута ѝ на антарктическа държава.

Това заяви пред БГНЕС директорът на Антарктическия институт и ръководител на експедициите на ледения континент проф. Христо Пимпирев.

„Ние сме антарктическа държава, имаме база на ледения континент и България го управлява. Много научни открития се правят там. България е равноправен член с най-великите сили в света и някак си вече България да е без научноизследователски кораб не беше добре. Стига сме били най-бедната държава. Този кораб беше изключително нужен за цялостното развитие на България, като морска нация“, каза той по повод пускането във вода на научноизследователския кораб „Св.св. Кирил и Методий”.

Проф. Пимпирев отбеляза, че битката за този кораб е била голяма.

„Всички български учени, които работят в океана нямаха тази възможност, защото имахме един стар кораб, който не можеше да излиза от Черно море. Сега, със „Св.св. Кирил и Методий”, се сбъдва мечтата на поколения български учени, които мечтаят да работят в световния океан с български кораб. Българското знаме ще се вее на ледения континент на български научноизследователски кораб. Това се случва за първи път в морската история на България”, каза още веднъж полярник номер едно.

Корабът е закупен за 1,2 милиона лева. Плавателният съд влезе в състава на Морско училище – Варна през юли миналата година и в момента е в процес на основен ремонт.

„Лятото той ще се връща тук и ще е на разположение на всеки един български учен. Корабът е стар, закупихме го за 1,2 милиона. Оборудван е с научна апаратура. Норвежки е и е построен през 1984 година специално за северните морета, където условията не са същите, но са подобни на южните и тези около Антарктида”, уточни проф. Пимпирев. /БГНЕС