Проф. Павлов: Русия ни провокира и със Св. Климент Охридски с цел конфронтация с РСМ

За съжаление, имаме поредната руска провокация, която цели да вбие клин между България и РС Македония и да изопачи истината в една изключително невъзможна степен. Това заяви пред БГНЕС проф. Пламен Павлов, един от най-големите познавача на българската и балканска средновековна история.

Неговият коментар е по повод на поздравлението на Посолството на РФ в Скопие по случай големия македонски празник Свети Климент Охридски – „големия просветител, първи славянски епископ, един от основоположниците на кирилското писмо, което свързва съвременните руски и македонски езици“.

Проф. Павлов подчерта, че всички исторически извори – жития и други документи – категорично говорят за неговата българска принадлежност.

„Както казва Теофилакт Охридски, който е грък по произход, константинополски интелектуалец и Охридски архиепископ от края на XI и началото на XII век, „той беше родом от европейските мизи, наричани българи“, Свети Климент, Наум и Ангиларий за България копнеели и за България си мислели. След краха на Моравската мисия те отиват в България и са приети от княз Борис-Михаил. Навсякъде във всички текстове, независимо дали да български или византийски, Климент е наричан – пазителят на българската духовност“, припомни проф. Павлов историческите факти.

Според него да се посяга на Свети Климент е „светотатство и кощунство“. „Нещо повече, той е епископ на българския, а не на славянския език. Това е казано директно в житията на Теофилакт Охридски“, добави проф. Павлов и подчерта още веднъж, че руската „честитка“ е една провокация.

Българският историк осъди и думите на премиера Зоран Заев, произнесени по случай празника, който заявява днес, че „Свети Климент е жив паметник на нашата история и основател на Охридската школа, позната и като пръв балкански и европейски университет“. В изявлението си македонският премиер не споменава абсолютно нищо, че личността на този велик книжовник е най-малкото обща с България и има значение за българската история и култура. Това негово изказване контрастира и с по-раншните му изявления, че Свети Климент е една от личностите, за които има разбирателство между двете държави.

„Изказването на премиера Заев е не по-малко осъдително, защото в дни, когато самият Заев дава индикации, че с България се търси помирение, как с България се търси общ език, показва, че никакъв общ език не се търси и че се продължава с езика на лъжата и на българофобията“, категоричен е проф. Павлов.

Посолството на Русия до този момент не е честитило празника на България и българския народ. /БГНЕС