Проф. Митко Димитров: Актуализацията ще мине, политиците няма да смеят да гласуват против

Актуализацията на бюджета ще мине през парламента, защото нито управляващите, нито опозицията искат да бъдат обвинявани, че не са гласували помощите за бизнеса и увеличаването на пенсиите и другите социални разходи.

Инфлацията ще бъде двуцифрена през тази година, но и увеличението на доходите ще бъде значително. Няма да има стагфлация, защото имаме икономически ръст през последните тримесечия.

Икономическият ни растеж ще остане нисък в сравнение с останалите държави от Източна Европа и няма да може да се повиши без осъществяването на реформи.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Митко Димитров от Института за икономически изследвания на БАН.

проф. д-р Митко Димитров

„Инфлация има и за разлика от предишните години тази година ще надхвърли двуцифрено число между 10% и 15%, но не е толкова драстично голяма, както през 1996-1997 г.“, отбеляза проф. Димитров.

Според него тук е важна каква е покупателната способност. „През последната година има повишаване на средната заплата, пенсиите и социалните плащания. Доходите успяват да вървят заедно с инфлацията и тя не означава непременно намаляване на благосъстоянието на населението“, каза той и прогнозира, че доходите също ще се увеличат с около 10-15%.

Проф. Димитров смята, че очакванията за стагфлация са пресилени. Причината – от няколко тримесечия се намираме в период на растеж.

„Не виждам основания да очакваме, че този растеж ще бъде спрян. По-голяма е вероятността от стагфлация, ако нямахме растеж или имаме намаляване на производството. В нашия случай засега няма такива изгледи“, каза той.

Икономистът смята, че основният риск, ако не се случи актуализацията на бюджета, е да не се увеличат доходите на тези групи, които зависят от държавата, по-конкретно на пенсионерите.

„Основната част от корекциите в бюджета ще бъдат насочени именно към пенсионерите, политическите сили няма да посмеят да гласуват против. Това важи както за управляващите, така и за опозицията, която се готви за избори и прави всичко възможно да падне правителството. Тя няма да иска да бъде сочена като виновна за това, че на са увеличени пенсиите“, заяви проф. Димитров. Същото се отнася и за пакетите, които са насочени към бизнеса.

По отношение на икономическия растеж, той ще се движи между 2-3% на годишна база.

„Това не е голям растеж, особено на фона на останалите страни от Източна Европа, с които обикновено се сравняваме. Нормално е нашите показатели да са малко по-високи от тези на старите страни-членки, но в сравнение с държавите от Източна Европа ние не сме отбелязали някакви много по-високи темпове“, посочи проф. Димитров.

Според него по-висок растеж е невъзможен без реформи. „От десетилетия в България се говори, че институциите не работят, че имаме проблеми с корупцията, политики по отношение на бизнеса, за да може да се стимулират тези, които работят по-ефективно“, каза той.

България има много ясно разделени два сектора в бизнеса. Единият е този, който разчита на връзките с политиката и поръчките. Другият е нормален, който е конкурентен и разчита да предостави по-конкурентни стоки и услуги.

„Този бизнес работи добре дори в сегашната тежка ситуация. Продължаването на растежа ще бъде свързано именно с усилията на тази част от бизнеса. По време на предишната криза от 2008-2009 г., а и сега, този бизнес намери нови пазари. Икономиката в крайна сметка се крепи на техните усилия“, подчерта проф. Димитров. /БГНЕС