Проф. Михаил Станчев и Юрий Фелщински - историците, които предвидиха войната в Украйна

Американският историк с руски произход Юрий Фелщински в съавторство с професора по нова и най-нова история Михаил Станчев представиха първото издание на книгата "Третата световна: Битката за Украйна" на български език. Книгата на двамата историци се превърна в световен бестселър през 2022 г., поради точната прогноза за инвазията на Русия в Украйна, направена от съавторите още през 2015 г. с публикуване на ѝ първото издание, предаде репортер на БГНЕС.

На българския пазар книгата е издадена от Нов български университет, а преводът е на Райна Манджукова. Ръководителят на Фондация „Конрад Аденауер“ за България Норберт Бекман-Диркес изрази задоволство, че заедно с украинските партньори могат да организират представянето на книгата.

Анна Тертична, заместник-посланик на Украйна в България се обърна към събралото се множество със следните думи: "Благодаря за това много важно събитие в Домът на Европа. Книгата е с много факти и анализи и привлече внимание, но вероятно не достатъчно за да се предотврати най-лошият сценарии", каза тя и допълни: "Благодаря на авторите и екипа, който направи това събитие възможно, за да бъде книгата достъпна за българската аудитория".

Преводачът Райна Манджукова благодари от „цялото си сърце“ на авторите, които са й доверили тази книга, която предсказва бъдещето, но хвърля и поглед към корените на Украйна.

Съавторът проф. Михаил Станчев разказа историята на написване на книгата. "Когато започна войната в Донбас, Юрий ми се обади да я напишем. Тя излезе първо в Полша, но с въпросителен знак. Нашата прогноза за инвазията на Русия стана реалност", посочи той, като допълни: "Това са авторски позиции и не претендираме за последна инстанция, но като историци съумяхме да направим разказ, който да покаже същността на това, което става днес".

Проф. Станчев уточни, че "въпросите в тази книга може би са повече, отколкото отговорите. Когато Юрий ми се обади за второто издание миналата година, а аз бях във Харков, му казах: Юрий утре може да не съм жив, започвай".

От своя страна Фелщински отбеляза сътрудничеството му в миналото с руснаци като бившия подполковник от Федералната служба за сигурност Александър Литвиненко, който беше отровен. "С този човек все още сме живи", каза историкът, посочвайки Станчев и допълни:

"Книгата е важна защото обяснява какво не е наред с Русия. Събитията в Крим от 2014 бяха прелюдия към плановете на руското правителство. Осем години по-късно разбрахме, че сме прави в нашата оценка".

Фелщински заяви, че Русия е имала планове да се насочи към Молдова, Приднестровието, Балтийските страни след Украйна. "Украйна нямаше армия преди 2014, затова се осъществи анексията на Крим. Преди това беше просто лош сън идеята за опасността от Русия. Предупредихме в книгата, че разполагането на руски войски в Беларус ще бъде сигнал за предстояща инвазия", каза той.

Коментирайки началото на пълномащабната война, Юрий Фелщински заяви, че украинците са започнали да се бият много успешно, като отбеляза помощта на демократичния свят.

"Светът и Европа започнаха да организират помощта доста бързо през 2022 г. След 15 месеца виждаме, че Путин не напредва. За да победи, Украйна трябва да получи нападателни оръжия и политическа подкрепа да ги използва срещу територията на Русия", заключи Фелщински.

За разлика от други разработки по темата, книгата на проф. Михаил Станчев и Юрий Фелщински първоначално е издадена през 2015 г. и предизвестява същинската инвазия. Преди цели осем години двамата автори безпогрешно предвиждат нападението от февруари 2022 г. и изостреното съревнование между Русия и Запада. Книгата разглежда и въпроса дали конфликтът ще прерасне в Трета световна война.

Българският превод следва миналогодишния актуализиран вариант на книгата, в който се прави преглед на историята на Украйна и най-вече на периода на украинската независимост след 1991 г.

Михаил Станчев е доктор на историческите науки и професор по нова и най-нова история в Харковския университет „В. Н. Каразин“ и в Нов български университет. Член е на Българската академия на науките и на Съюза на учените в България. От 1997 до 2001 г. е съветник и временно управляващ Посолството на Украйна в София. Основател и ръководител на Центъра по българистика и балкански изследвания „Марин Дринов“ към Харковския университет.

Юрий Фелщински е роден в Русия и завършва Историческия факултет на Московския педагогически институт. През 1978 г. имигрира в Съединените щати, където придобива докторска степен по философия на историята в университета Рътгърс. През 1993 г. става доктор на науките в Института по история на Руската академия на науките. /БГНЕС