Проф. Костадин Ангелов: Лобист съм на държавните болници

Лобирам за държавните болници и защитавам техния интерес. Винаги ще го правя. Това заяви бившият министър на здравеопазването и настоящ депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

„Не съм против частните болници, а съм против тяхното разкриване там, където няма нужда от тях“, заяви той по бТВ.

Проф. Ангелов посочи, че потребността в София от легла за активно лечение е 8151. В същото време в столицата има 10 868 легла, т.е. с 2500 повече легла.

Според него целите за разкриване на нова частна болница в София са търговски, а не подобряване на условията за лечение. „Тук става дума за разходване на нашите пари. Тази болница ще бъде финансирана от нашите и вашите пари от здравни вноски“, заяви проф. Ангелов.

Той отново подчерта, че ако тази частна болница се направи в Бургас, Силистра или Видин, това би било добре, защото там имат нужда от нея, но не и в София. „Хубаво е да се построи болница, но да не се иска финансиране от държавата“, каза проф. Ангелов и добави, че в хода на административната процедура управителят на НЗОК е гарантирал необходимия финансов ресурс.

Той коментира и ситуацията с коронавируса в страната.

„Не видяхме управление на ковид кризата, а тичане след събитията. Те приеха план, който не спазваха, а накрая завиха, че е препоръчителен“, каза проф. Ангелов. Според него можеха да бъдат ваксинирани повече хора, ако начелото на МЗ не беше открит антиваксър, който изрази съмнението си във ваксините още от самото начало.

Проф. Ангелов заяви, че всички проверки са показали, че докато той е бил директор на Александровска болница, не са извършвани нарушения. Той посочи, че от май досега болницата е платила над четвърт милион лева за консултантски дейности, за които не е имало нужда. „Така ли се правят съкращения? Болницата, която съм управлявал, такива неща не са се случвали“, каза проф. Ангелов. /БГНЕС