Проф. Киров: Проектът на Василев е с цел тоталитарни политически репресии

Български вариант на закона „Магнтиски“, както стана известен в българското общество опитът да се създаде извънреден орган под ръководството на вицепремиера Асен Василев, не е необходим.

С него под претекст, че се защитава националната сигурност, се дава възможност за извършване на политически репресии. Ако защитаваме националната сигурност с извънредни закони, тежко и горко на българската демокрация.

Предлаганият законопроект намирисва на Закона за защита на държавата, който е приет в едно особено време. Прави се опит за възраждане на тоталитарни и авторитарни тенденции, недопустими за една европейска демокрация в XXI век.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра "Конституционноправни науки" в СУ "Свети Климент Охридски".

Проф. Пламен Киров е категоричен, че в България не е необходим извънреден закон, какъвто се подготвя от правителството. Той припомни, че още с идването си на власт кабинетът „Петков“ пришпори антикорупционното законодателство. Тогава беше направена заявка за ревизиране на Закона за КПКОНПИ. „След като председателят на Комисията Сотир Цацаров подаде оставка, никой нищо не говори за ревизия на този закон, а се отиде към създаването на един извънреден закон, който е абсолютно ненужен“, отбеляза проф. Киров.

„Този законопроект, в този му вид, противоречи на Конституцията и на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, противоречи на редица международни договори, по които България е страна и които имат предимство пред вътрешното законодателство“, предупреди известният български юрист.

Другият голям проблем е, че под претекст, че се защитава националната сигурност, този законопроект дава възможност да бъдат репресирани политически лица и политически партии, които са регистрирани съобразно българското законодателство и българската Конституция.

„При това не заради доказани правонарушения или престъпления, а за подозрения, че работят в посока отслабване на националната сигурност. Това намирисва на разправа с политическите опоненти с такъв извънреден закон, какъвто се предлага“, обясни проф. Киров.

За него голям проблем е, че този закон се разработва на тъмно.

„Трябваше да стане скандал и да изтече информация, за да си признаят, че има работна група с някакви анонимни експерти, които работят под ръководството на заместник-министър. Хубаво е да чуем имената на тези експерти и какво мислят за текстовете, които излязоха в публичното пространство. Дори да не ми отговорят на мен, те са длъжни да отговорят на българското общество“, заяви проф. Киров.

Пак под претекст, че се защитават национални интереси с този извънреден закон се прокарват авторитарни нотки.

„Този законопроект намирисва на Закона за защита на държавата, който си е един пар екселанс извънреден закон. Никоя демократична и правова държава не се нуждае от извънредно законодателство. Ако ние защитаваме националната сигурност с извънредни закони, и както виждаме доста нескопосани закони, тежко и горко на тази демокрация. На път сме са се превърнем в класически пример за фасадна демокрация. Тоталитарните и авторитарни тенденции, които винаги са съществували в нашето общество и държава, като че ли са на път да се възродят“, предупреди проф. Киров.

Според него реакцията на „Има такъв народ“, които днес определиха това законодателство като „абсолютен фашизъм“, е напълно коректна и навременна. „Прозвуча тревога в това, ко-ето представители на тази партии и членове на управляващата коалиция споделиха в пуб-личното пространство“, заяви пред БГНЕС проф. д-р Пламен Киров. /БГНЕС