Проф. Киров: Призоваващите за върховенство на закона, грубо нарушават конституцията и законите

В България профанизирахме демокрацията и нейните институции, показахме, че те не могат да действат. Превърнахме върховенството на закона и правовата държава в кухи понятия.

Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционно-правни науки“ в СУ "Свети Климент Охридски".

През последните седмици сме свидетели на редица действия от страна на водещи политици, които по една или друга причина отказват да изпълняват закона: да участват в изслушването на комисията за Джемкорп; да се явят, когато са призовани по надлежния ред от съответните институции, какъвто е последният случай от днес с бившия вътрешен министър Бойко Рашков.

С проф. Киров разговаряме докъде може да стигне рушенето на институциите и какви ще са последиците от подобни неуважителни действия за държавата и обществото.

„В България всички, които могат да рушат нещо, го рушат и всички говорят за върховенство на правото. Също така те призовават за съдебна реформа, но не уважават органите на съдебната власт – нито прокуратура, нито съд. Това е горчивата истина“, подчерта проф. Киров.

Именно подобни разрушителни действия създават и предпоставките България да залитне в посока на авторитаризма. „Профанизирахме всички демократични инструменти и показахме, че те в България не могат да действат. Тогава коя е алтернативата? Авторитаризмът“, предупреди бившият конституционен съдия.

„Може да се появи политически Франкенщайн, който ще осъществи доминация или господство, за да вкара системата в някакъв ред, но извън стандартите на демокрацията. Другата възможност е тълпите да излязат по улиците и да поемат съдбата на Отечеството, т.е. да предизвикат някаква форма на революция“, заяви проф. Киров.

С тревога той отбеляза, че у нас върховенството на закона и правова държава отдавна се превърнаха в кухи понятия.

Когато ние поемаме ангажименти към нашите „западни началници“, както ги наричаме, да правим реформи, да утвърждаваме върховенството на закона и правовата държава, това е поемане на едни обещания, които напред сме сигурни, че няма да изпълним. Това е състоянието“, добави проф. Киров.

Попитан дали все пак е възможна някаква промяна, той отговори: „Промяната продължава, но това не е непременно промяна към по-добро“. /БГНЕС