Проф. Кирил Топалов: Любчо Георгиевски трябва да просвещава Македония, а не България

„Любчо Георгиевски трябва да се бори за каузата, за която говори, но не в България, а в РС Македония. В България сме наясно каква е историческата истина и той няма какво да ни отваря очите“. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Кирил Топалов.

Бившият македонски министър-председател Любчо Георгиевски /1998-2002 г./ ще посети България през следващите дни, за да подпомогне разрешаването на споровете между нашите страни. Визитата ще се осъществи, след като той е имал разговор с премиера Зоран Заев. В интервю преди посещението си Георгиевски призова македонците да четат архивните документи, за да научат истината. „Там няма фалшификации, всичко е в оригинал. Навсякъде може да се види, че македонец и българин са едно и също“, подчерта Георгиевски.

„Любчо Георгиевски трябва да отвори очите на своите съграждани. Това е неговата мисия“, категоричен е проф. Топалов.

Според него Георгиевски трябва да убеди своите съграждани да спрат с антибългарската кампания.

„Тя е един абсурд, защото България се бори за Македония. Ние първи признахме тяхната независимост през 1992 г., помагахме им когато имаше ембарго, дадохме им танкове и оръдия да се защитават. Ние ги запазихме от отмъщението на югодиктатора Слободан Милошевич“, припомни проф. Топалов, който е и член на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси. Той е изключително разочарован от видяното тези дни по македонските телевизии, от които „струи бясна вълна на антибългаризъм“. „Показват се ужасни карикатури на български политици, а в същото време искат от същите тези политици да ги приемат в ЕС. Така не може!“, добави проф. Топалов.

„Георгиевски трябва там на място да се помъчи да преобърне представите и самосъзнанието на македонското общество. Той трябва да ги убеди, че България е най-близката им страна, най-добронамерената към тях“, подчерта проф. Топалов.

В същото време той отбеляза, че като премиер Любчо Георгиевски и Борис Трайковски като президент се опитаха да водят една братска и приятелска политика спрямо България, заради което си платиха. „Единият беше маргинализиран, а другият загина при самолетна катастрофа. За съжаление, с тяхното отстраняване от политиката в Македония настъпи една ужасна бясна антибългарска вълна на отношение“, заяви проф. Кирил Топалов. /БГНЕС