Проф. Иван Маразов: В митологията се съхранява мъдрост, човекът се ражда с мита

„Митологията наред с историята и изкуствата би следвала да се изучава отделно, защото в нея се съхранява невероятна мъдрост от началото на съществуването на човека. Човекът се ражда с мита“, това заяви професор Иван Маразов, съавтор на книгата "Орфей", в интервю за БГНЕС.

Романтично погледнато легендата за Орфей и Евридика ни говори за една много голяма любов, която не може да се осъществи. Тази легенда е дълбоко свързана с живота в обществото, с вярата в безсмъртието. Двамата герои са много важни за европейската мисъл и това се изразява в многобройните творби за тях. Професор Иван Маразов повече от половин век работи над темата за орфизма, връзките с питагорейците, досократическите философии и в продължение на тези години той има написани голям брой произведения, които сега са обединени в книгата „Орфей“. В творбата има и специален митологичен речник, който е посветен на огромния брой митове, свързани с Орфей и орфизма.

„Не изкуството, а публицистиката са важни в наши дни, но това не ни пречи да харесваме изкуството, да го търсим и да правим такова, просто защото нас ще ни направи по-добри“, каза професор Маразов.

В орфическата космогония е много важно да имаш добри мисли, да имаш думи и те се превръщат в добри действия. По този начин мислещият, добронамерен и честен човек през различните хилядолетия се освобождава от своите недъзи и се изтръгва от многострадалния кръг на преражданията, за да може душата му да се влее в космическото съзнание.

Проф. Иван Маразов

„Орфиците имат редица послания. Тези тайнства имат за задача да просветлят мислещия човек, неговия дух, за да проникне в главната задача на своя живот, както Сократ казва „Познай себе си“ и орфиците се стремят да живеят така, че да пречистят своите души, защото те вярват в безсмъртието“, сподели пред БГНЕС съавторът на книгата Иван Гранитски.

От орфизма и орфическите идеи се раждат безброй произведения на изкуството – опери, драми, романи и много други.

„Книгата е основополагаща за нашите времена, тъй като ние сме преки наследници на Орфей и траките, и трябва да се преизпълним с изключителна гордост. Това е огромно духовно наследство, защото Орфей и орфиците влияят на гръцката философия. Знанието просветлява ума и само знанието освобождава“, каза още Иван Гранитски. /БГНЕС