Проф. Ива Христова: Очакваме пика на новата ковид вълна до няколко седмици

Ковид не си е отишъл и няма намерение да си отива. България е в положение на надигаща се вълна, като очакваме доста по-голям брой случаи. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Съдейки по положението в Западна Европа пикът достига, когато почти 100% от пробите са от новия подвариант на Омикрон - BA.5. Предварителните данни показват, че към края на юни у нас разпространението е поне на 50% и към юли се увеличава на над 65%. Очаква се в следващите няколко седмици да достигнем пика, което означава, че до края на август ще имаме пълно доминантно разпространение на подварианта BA.5, каза проф. Христова пред БНТ.

Тя припомни, че вирусът протича по-леко за разлика от предишни вълни, но заболеваемостта продължава да е висока. "Много важна е индивидуалната здравна култура. Мерките са ясни - индивидуалното съзнание може да предпази човек. Носене на маски там, където има масови събирания на закрито, особено в градския транспорт", подчерта вирусологът.

По думите ѝ приложението на новия национален план за справяне с COVID-19 зависи от положението. Има пет големи зони в страната, за които се следи не само заболеваемостта, но и заетостта на болничните легла и по-специално, интензивните. "Поради по-лекото протичане няма да бъде така натоварена здравната система, точно заради това се очаква, че няма да стигнем до тежки нива на рестрикция", каза проф. Христова.

Тя отново подчерта, че най-добрата защита е ваксинацията. В момента в страната има достатъчно количество иРНК ваксини, като продължаваме да получаваме и нови количества.

Според проф. Христова връщането на направления за PCR тестове ще ограничи разпространението на заразата. "Препоръчително е, защото ще облекчи системата и ще хване много от случаите които не се тестват, а в същото време са болни и заразяват следващи хора", каза тя. /БГНЕС