Проф. Драган Зайковски: БПЦ да продължи да помага за автокефалността на МПЦ-ОА

„Това е знак на взаимна братска и християнска любов между нашите църкви и нашите два братски православни християнски народа“, заяви за БГНЕС проф. Драган Зайковски, специалист по средновековна и църковна история.

Неговият коментар беше направен по повод на включването на македонски владика в българската правителствена делегация, която летя до Светите земи, за да вземе от там Благодатния огън.

Проф. Драган Зайковски припомни, че преди повече от година Българската православна църква е била призната за Църква-майка на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Той очаква, че и занапред БПЦ ще продължи да помага на МПЦ по пътя и за извоюване на автокефалност. В тази връзка в Македония се надяват, че ние ще продължим да лобираме за тях пред останалите православни църкви.

Според проф. Зайковски едно евентуално посещение на българския патриарх Неофит в Македония ще бъде един много добър знак. „Тази визита ще бъде послание не само към нашите два братски православни християнски народа, но и към цялата православна общност. Тя също така ще бъде послание за любов и християнско разбирателство между нашите две църкви“, заяви експертът, който работи в Института за национална история.

БГНЕС припомня, че за пръв път тази година македонски владика летя с българския правителствен самолет до Израел. Той участва в делегацията водена от старозагорския митрополит Киприан, която отиде в Йерусалим, където беше измолен Благодатният огън.

Решението за участието на македонски духовник беше взето на 3 април след среща на митрополит Киприан с министър-председателя Бойко Борисов.

Преди излитането от София македонският владика Яков определи своето участие в българската делегация като „доказателство за една нелицемерна и братска любов“. /БГНЕС