Проф. Димитров към учените от Скопие: Историците не преговарят, те търсят историческата истина

След 2 г. и половина работа на комисията, работата й е безплодна.

Защото зад гърба си след 12 заседания ние сме завършили работата само по 1 или 2 учебника, които обхващат кратък исторически период, който реално само се докосва до общата ни история. Дори в момента ние все още буксуваме в Средновековието, тъй като реално се намираме в нашите разговори в IX-X век, които не са намерили една коректна интерпретация в учебниците на Северна Македония. Това заяви пред БНТ проф. Ангел Димитров, председател от българска страна на съвместната историческа комисия между София и Скопие.

Комисията е създадена заради договора за приятелство и добросъседство. Нашата работа като историци е вътре в комисията. Политиците трябва да решават дали приемат като нормално изпълнение на договора подобен ритъм на работа или не. Имаме фундаментално разминаване с нашите колеги и в комисията, и на политическо ниво. В България се очаква ритмична последователна работа, за да видим промяна в учебниците, от друга страна ни се дават неадекватни, несъстоятелни примери, как един път само се събирали комисиите между Франция и Германия, например, и Германия и Полша, за да решават сложните въпроси от миналото. Подобна логика е несъстоятелна, защото тези държави, при които има желание да изчистят историческите си проблеми, те са много сложни, там се е стигало до войни дори. Докато между България и Македония никога и под никаква форма не е имало каквото и да било междудържавно напрежение. Мъжете от днешна РС Македония дори са част от Българската армия, добави Димитров.

Нашите колеги отказват да приемат определението обща история. Ние очакваме нашите колеги да се отнасят с повече уважение и към историческите научни принципи. Нашите оценки трябва да се основават на историческите извори и да се съобразяват с историческите научни позиции в световната наука. Учените водят дискусии, не водят преговори. Ние не можем да преговаряме, ние търсим най-адекватната и коректна интерпретация, която да отговаря на интересите и на двете държави в контекста на представата за обща история. Нашите колеги бягат от тази ситуация, техният подход е политически. Те следват политически нагласи в собствената си държава и предлагат абсурдни ситуации, подчерта Димитров.

Помолен да коментира предложенията на бившия македонски премиер Любчо Георгиевски, Ангел Димитров заяви, че Георгиевски е най-опитният политик в РС Македония. „И е най-заслужилият за прехода от една федеративна република с ограничена държавност към независима суверенна държава. Той е първият, който се опита да намери някакво решение в тези натрупани в десетилетията сложни отношения между двете суверенни държави“, каза проф. Димитров.

„В неговите идеи и предложения има безспорни неща, но те са в сферата на политическото решение, но когато говори за работата на комисията, има неща, с които трудно можем да се съгласим. Той е политик, не историк. Неговата гледна точка е тази от Скопие към проблема, а това не е винаги най-точната гледна точка за постигане на баланс. Но той беше атакуван страшно в собствената си държава, че предизвика всичките си критици на публичен дебат. И казах, че той не е историк, но смятам, че той е много по-подготвен исторически, отколкото неговите критици“, категоричен е българският учен.

България има ясна позиция. Критиката в известен смисъл я споделям доколкото проблемите не са от вчера и днес, а от последните 30 г. и непоследователната позиция на България в контактите с нашите европейски партньори, каза още проф. Димитров. /БГНЕС