Проф. Балтов е уволнен, проф. Иван Поромански поема "Пирогов"

Проф. Асен Балтов вече не е директор на болница "Пирогов". Това става ясно от съобщение, изпратено от пресцентъра на здравното министерство, в което се казва, че за нов директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е назначен проф. Иван Поромански – началник Клиника по гнойно- септична хирургия на болницата, предаде репортер на БГНЕС.

Днес управителят на Националната здравноосигурителна каса е предоставил на министъра на здравеопазването резултатите от извършената проверка на "Пирогов", която установи неоснователно получени суми в размер на общо над 1 млн. лева. След проверката стана ясно, че "Пирогов" трябва да върне сумата, заради фалшиви хоспитализации и други нарушения при отчитането на дейност.

От МЗ информираха, че това представлява тежко нарушение по смисъла на чл. 24 от Закона за публичните предприятия, поради което договорът за управление на изпълнителния директор на лечебното заведение се прекратява с днешна дата.

Проф. Поромански е завършил Медицински университет – София през 1985 г. В периода от 1988 г. до 2004 г. заема различни длъжности в Клиниката по гнойно-септична хирургия към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, като от 2005 г. до момента е началник на същата клиника.

Във вторник проф. Асен Балтов заяви за БГНЕС, че всички констатации на НЗОК ще бъдат обжалвани. Той коментира, че възприема този акт като политически и като натиск от страна на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Във Фейсбук профила си днес Балтов се обърна към Салчев с думите, че "Пирогов" не е спирал да работи от 1951 година. И добави: "срам, голям срам!". /БГНЕС