Проф. Антоний Тодоров: Нужно е голямо въображение за третия мандат

Трите партии на протеста, които си размениха сериозни обиди при обсъждането на правителството на Пламен Николов, ще трябва да проявят голямо въображение, за да излязат от създалата се ситуация и да сформират кабинет с третия мандат, връчен от президента. Това заяви за БГНЕС политологът проф. Антоний Тодоров.

„Обидите бяха разменени от двете страни. Най-острите неща бяха казани от хората на Слави Трифонов по отношение на другите партии, което изгори не малко мостове. Но все пак не е ясно дали всички мостове са изгорени“, каза анализаторът.

Според него една от причините за конфликта е, че „Има такъв народ“ направиха своите предложения без въобще да се консултират с тези, от които искаха подкрепа. „Това наруши един от основните принципи в политиката. В нея или се противопоставяш на някого, бориш се с него или когато търсиш подкрепа – правиш компромиси“, каза той.

Проф. Антоний Тодоров отбеляза, че ситуацията е критична и едни трети парламентарни избори тази година няма да донесат нищо добро или нищо по-добро.

„Ако не намерят съгласие, всички партии ще бъдат виновни, но най-вече „Има такъв народ“, защото към тях бяха отправени всички очаквания“, смята политологът.

Той определи новите консултации на президента с парламентарно представените партии като необходима форма на посредничество, която би дала на Румен Радев възможността да прецени още веднъж на кого да връчи третия мандат.

„Консултациите бяха необходими, те дадоха на партиите още веднъж възможността публично да обявят своите позиции. В политиката трябва да има принципи, но не би трябвало всичко да се превръща в дълбок принципен въпрос. Ако няма никакъв компромис, какво следва? Ще влезем в малка гражданска война ли? Докога ще продължи това“, коментира проф. Тодоров.

Той прогнозира, че ако все пак се стигне до съставяне на кабинет, то той едва ли ще изкара дълго време. По-скоро ще остане, за да стабилизира страната през зимата в очакването на новата ковид вълна, ще работи с нов бюджет и донякъде може би ще довърши работата на служебното правителство в разчистването на авгиевите обори от дългогодишното управление на ГЕРБ.

Според него през този период е напълно възможно да се появят и нови политически субекти, имайки предвид голямото разочарование на българите от партиите.

„Има такъв народ“ все още не е партия, тя е току-що възникнала, припомни проф. Тодоров и добави: „Там няма партийна история, нито партийна дисциплина или лоялност. Това тепърва предстои да се създава. Другите партии са коалиции – „Демократична България“ и“ Изправи се БГ! Ние идваме“. Пред тях също стои въпросът какво ще правят и дали ще устоят“. /БГНЕС