Проф. Ангелов: Информирал съм институциите навреме за болница „Лозенец“

Моята позиция съм я изразил, като съм информирал компетентните институции навреме. За това документи изтекоха в национална медия. Нямам какво повече да добавя.

Така бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов отговори на въпрос за БГНЕС, свързан с оповестената от служебното правителство информация за незаконна трансплантация на органи в държавната болница „Лозенец“.

„Да се коментира, че държавата не си е свършила работата, категорично не отговоря на истината. Държавата си е свършила работата, органите са информирани. Когато се прави някакво разследване, аз за първи път чувам то да се оповестява публично. Не е работа да се оповестяват данни в хода на едно извършване на разследване“, коментира още бившият здравен министър.

БГНЕС припомня, че служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи ръководството на болница „Лозенец“, доскоро правителствена, изнасяйки данни за извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Според оповестената информация всички донори били млади хора от Украйна и Молдова, е рецепиентите техни чичовци от Оман, Израел и други държави, което дава основание да се смята, че те въобще не са роднини, а са използвани фалшиви самоличности. В лечебното заведение е извършена и трансплантация на черен дроб през месец април от трупен донор, но без да бъде спазена точковата система за определяне на рецепиента. След обаждане по телефона, поясни тогава д-р Кацаров, четвъртият в листата е станал първи и е бил трансплантиран.

Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов коментира и темата с Александровска болница, на която беше ръководител преди да седне в министерското кресло.

„Говори се за тежки злоупотреби, които ги няма на практика. Коментират се едни числа, които са публични данни, като се насочва общественото мнение, че видите ли има някакви злоупотреби. Такива не бяха доказани. Последните решения на Агенцията по вписванията и на българския съд показват, че министърът допуска грешки, не познава законодателството и не знае как да действа“, посочи той.

Проф. Ангелов отправи и обвинения към сегашният министър, упреквайки го в низходящ тренд в хода на ваксинацията.

„С всички тези фойерверки, които хвърля министърът, всъщност цели да прикрие своята административна немощ да организира ваксинационния процес, както и да мотивира българските граждани да изберат ваксината, а не нещо друго. Това правителство тика страната към следваща, четвърта вълна от COVID-19“, посочи още той. /БГНЕС