Проф. Александрова: Конспирациите започват там, където свършва знанието

„Всеки един трябва да прецени дали предпочита да бъде защитен, каквато е ролята на ваксината или е готов да приеме директно срещата с коронавируса и предизвикателствата, които той предлага“. Това заяви пред БГНЕС проф. Радостина Александрова, вирусолог от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на БАН.

„Или ние българите знаем нещо, което останалият свят не знае, или останалият свят знае нещо, което ние не сме разбрали“, коментира тя ниските нива на ваксинация в България, която се нарежда на опашката в Европа по този показател, както и скептицизмът по отношение на ваксините.

"Истината е най-добрата политика“, категорична е проф. Александрова, призовавайки хората да взимат информирано решение, на базата на научни факти, а не конспиративни теории. Ето защо тя участват в организирана от БАН научна дискусия, озаглавена „COVID-19 и ваксини, науката в отговор на предизвикателствата“, чиято цел е да подпомага ваксинационната кампания в страната.

„Всеки човек иска най-доброто за себе си, за своето здраве и за близките си. Според мен хората трябва да бъдат по-добре информирани, за да могат да вземат решение. Идеята на нашата среща е да направим маратон, в който да се спрем на това защо SARS-Cov-2 не бива да бъде подценяван, кои са основните опасения, дали те са основателни, нежеланите реакции и други“, каза още проф. Александрова.

Според нея конспиративните теории за ваксините, разпространяващи се все по-масово най-вече в социалните мрежи, започват именно там, „където свършва знанието“.

„Новите варианти, какъвто е „Делта“ вариантът, който се разпространява успешно и със способността да заразява се изравнява с причинителя на варицелата, на практика ще се опита да стигне до всеки един от нас“, предупреди експертът.

На някои от най-често задаваните въпроси, тя отговаря простичко:

Не се ли появиха твърде бързо ваксините?

Погледнете си мобилния телефон, погледнете си компютъра, вижте колко са се развили те за последните няколко години. Мислите ли, че биомедицината стои на едно място?

Ще променят ли РНК ваксините нашия геном?

РНК ваксините срещу COVID-19 далеч не са единствената ни среща с генетична информация на (микро) организми.

Мога ли да се ваксинирам, ако искам да имам деца?

Няма ваксина в историята на медицината, която да предизвиква стерилитет.

Могат ли ваксините да предизвикат рак?

Във ваксините няма канцерогенни съставки.

Ваксините ще увеличат ли мутациите във вируса?

Вирусите са изменчиви, той ще продължи да се променя. /БГНЕС