Проект по ПРСР осигурява по-добро и евтино зъболечение на близо 7 хил. пациенти в Ихтиман

С успешно изпълнен проект по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) може да се похвали Амбулатория за групова практика за първична извънболнична дентална помощ-К.В.С. ТЕХНИК ООД – д-р Иван Крушарски, която се намира в гр. Ихтиман. Денталният кабинет осигурява по-добро и евтино зъболечение на близо 7 хил. пациенти от района. Проектът на дружеството е на обща стойност 120 хил. лв., като 50 % от инвестицията е възстановена от Програмата, която се финансирана със средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Проектното предложение на дружеството е било за закупуване на нова техника и оборудване за денталната клиника. Д-р Иван Крушарски решава да се възползва от възможностите за финансиране по Програмата, след като негов добър приятел кандидатства по друга мярка и получава средства за строителството на ресторант в Ихтиман.

„Много е важна ролята на консултантите при кандидатстването за финансиране. Проектите се оценяват по точкова система, а ролята на консултантите е да помогнат да получателя да изпълни всички изисквания на Програмата. Кандидатствал съм и преди, но впоследствие се оказа, че проектът ми не е одобрен заради грешка на консултанта“, разказва Крушарски. По думите му настоящият проект, за обновяване на денталната клиника, е подаден през 2018 г., но бива одобрен през 2021 г. Крушарски обяснява забавянето с пандемията от Ковид, но и със специфичността на конкретната подмярка.

„Купихме много по-модерна техника за дентално лечение, нови стоматологични машини, както и допълнително оборудване за предлаганите услуги. С парите от ЕС осъвременихме всичко, с което работим. Покупката на нова техника е от изключително значение, защото при старата такава имаше много повреди, много се чакаше за сервизни ремонти, а това влошаваше изключително качеството на предлаганата услуга, що се касае до здравно и неотложно обслужване“, коментира д-р Крушарски.

д-р Иван Крушарски

След обновяването на техниката пациентите идват с желание и им прави впечатление колко по-приветлив е кабинетът, и колко модерен е начинът на работа в клиниката. Не че досега сме работили некачествено, но с новата техника зъболечението е много по-улеснено и приятно“, допълва стоматологът. Качеството на предлаганата услуга е в пъти по-добро: вече, например, обработваме зъбните канали не на ръка, а с машина – това е много по-съвременен метод, разказва собственикът на клиниката.

Кабинетът му в Ихтиман е отворен през далечната 1990 г., като се работи и по договор със Здравната каса.

С покупката на техниката с европейско финансиране намаляват и цените на услугите за гражданите. „Много трудно може да има спад на цените, ако аз сам бях купил тази техника. Инвестицията е на стойност 120 хил. лв., и ако това бяха лични средства, следваше да се търси възвръщаемост. При съфинансирането не е необходима тази възвръщаемост, което понижи и цените на стоматологичните услуги“, допълва зъболекарят. В Ихтиман е неприложимо да има ценоразпис с високи стойности, защото така ще се ограничи достъпът на хора до здравни услуги, смята д-р Крушарски.

Стоматологът е категоричен, че при отварянето на мярка, която съответства на специалността му, ще кандидатства отново за европейско финансиране./БГНЕС

***

Материалът е финансиран по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), с подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.