Продават златен медал на Джеси Оуенс от "нацистката" Олимпиада

Джеси Оуенс е един от най-великите лекоатлети в историята.

Златният медал на легендарния спринтьор Джеси Оуенс от "нацистката" Олимпиада в Берлин през 1936-та година ще бъде продаден на търг, като организаторите от Голдин Окшънс очакват цената му да стигне около 2 милиона долара.

Един от най-великите лекоатлети в историята - чернокожият Оуенс, е безспорната звезда на Игрите в немската столица, като печели четири титли - на 100 метра, 200 метра, 4х100 метра и дълъг скок. Триумфът на Оуенс на точно това място е знаков и мнозина го определят като символ, който разбива на пух и прах мита на Адолф Хитлер за върховенството на арийската раса, като се твърди, че Хитлер е напуснал Олимпийския стадион преди церемонията по награждаване на 22-годишния атлет след успеха му в късия спринт.

Тъй като на Олимпиадата в Берлин на медалите не е отбелязано от коя дисциплина са, не е ясно кой от тях отива на търг. През 2013-та година друг от златните медали на Оуенс бе продаден на търг за 1,46 милиона долара, което е най-голямата сума, плащана за предмет, свързан с Олимпийските игри. Настоящият медал е стигнал до Голдин Окшънс чрез децата на Джон Терпак, олимпийски щангист и приятел на Оуенс. Лекоатлетът е дал медала си на Терпак, който помагал на Оуенс да си намери работа във времената на расова сегрегация в САЩ.

Търгът за златния медал на Оуенс ще се проведе с Ню Джърси през декември, като организаторите слагат начална цена от 250 хиляди долара. /БГНЕС