Продължават протестите в Грузия въпреки отхвърления спорен законопроект

Стотици антиправителствени протестиращи се събраха днес пред грузинския парламент, докато законодателите официално оттегляха закона, напомнящ на разработените от Кремъл правила, използвани за потушаване на несъгласието и предизвикали дни наред протести.

Настроението пред законодателния орган беше празнично, а тълпите грузинци, които се обявиха против законодателството, надуваха свирки, развяваха червено-бялото си знаме и държаха плакати с надписи: "Ние сме Европа".

Протестите отразяват вътрешните сътресения относно геополитическата съдба на Грузия, която се стреми да се присъедини към ЕС и НАТО, но също така поддържа тежки връзки с Русия след инвазията през 2008 г.

Грузинските законодатели отхвърлиха законопроекта на второ четене днес, след като само един депутат от общо 36 подкрепи законопроекта, който критиците оприличиха на руските закони, използвани за натиск върху гражданското общество.

"Това е победа. Спечелихме благодарение на нашето единство", заяви една от демонстрантките пред парламента, 21-годишната студентка Ирина Шургая.

"Целият свят видя, че грузинците са единни в решимостта си да бъдат част от европейското семейство", каза тя пред АФП.

Във вторник и сряда протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията, а органите на реда използваха водно оръдие и сълзотворен газ, за да разпръснат мащабните демонстрации.

Управляващата партия "Грузинска мечта" се огъна под натиска и в четвъртък обяви, че ще се откаже от законопроекта.

Но опозиционните партии заявиха, че протестите им ще продължат дори и след отхвърлянето на законопроекта, като заявиха, че няма гаранции, "че Грузия твърдо е поела прозападен курс".

Нарастват опасенията, че грузинското правителство флиртува с Кремъл и насочва черноморската държава по авторитарен път.

Президентът Саломе Зурабишвили изпрати послание в подкрепа на протестиращите, в което ги поздрави за "първата им победа".

"Има недоверие към правителството, тъй като ние следваме нашия европейски път", заяви тя в края на четвъртък в телевизионно обръщение от Ню Йорк.

БГНЕС напомня, че Кремъл обвини САЩ, че подклажда "антируски" настроения в бившата съветска република.

"Виждаме откъде президентът на Грузия се обръща към своя народ", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той заяви, че що се отнася до Москва, протестите са вътрешен въпрос на Грузия и обяви, че разделящият закон в Грузия всъщност отразява американското, а не руското законодателство.

Европейският съюз, Съединените щати и Франция приветстваха отпадането на законопроекта от грузинското правителство.

Блокът призова Грузия да осъществи реформите, които ЕС постави като условие за предоставяне на черноморската държава на статут на кандидат за членство.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че проевропейска Грузия "може да разчита" на Франция.

"Ангажиментът на грузинците към демократичните ценности, свободата на печата и свободата на сдружаване беше чут", написа Макрон в Туитър.

Грузинските власти са изправени пред нарастваща международна критика заради предполагаемото отстъпление от демокрацията, което сериозно накърни връзките на Тбилиси с Брюксел.

Управляващата партия настоява, че остава ангажирана с кандидатурата на Грузия за членство в ЕС и НАТО, залегнала в конституцията и подкрепяна - според проучванията на общественото мнение - от 80 % от населението.

Грузия кандидатства за членство в ЕС заедно с Украйна и Молдова дни след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

През юни миналата година лидерите на ЕС предоставиха официален статут на кандидат за членство на Киев и Кишинев, но заявиха, че Тбилиси първо трябва да осъществи реформи. /БГНЕС