„Продължаваме промяната” представи 14 мерки за справяне с кризата

„Продължаваме промяната” представи пакет от 14 мерки на обща стойност от 2 млрд. лева за справяне с кризата. Сумата е осигурена от допълнително събрани средства в бюджета и може да бъде използвана, без да се нарушава бюджетната рамка. Това обяви на брифинг в парламента Андрей Гюров, предаде репортер на БГНЕС.

Пакетът, включващ 14 мерки, е на обща стойност 2 млрд. лв. „Това са средства, които са осигурени изключително от допълнително събрани средства в бюджета и могат да бъдат използвани без да се нарушава съществуващата бюджетна рамка“, каза Гюров.

Той посочи, че мерките, които предлагат са базирани на два основни принципа. „От една страна това, което искаме да направим е да подпомогнем най-уязвимите групи от хора - пенсионерите и тези с ниски доходи и от друга страна да подпомогнем бизнеса, за да може да продължи да инвестира да бъде мотор на икономиката“, посочи той.

Гюров посочи, че мерките ще бъдат предложение на утрешния лидерски Kоалиционен съвет.

Той посочи, че предлагат „едно сериозно увеличение на пенсиите“. „Като пример мога да дам най-малката пенсия от 370 на 450 лв. и пропорционално увеличение на останалите пенсии“, каза той. Председателят на ПГ на ПП посочи, че предлагат да се вдигне максималният праг на пенсиите на 3400 лева. „Тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли, по наше предложение, като от 1 октомври, защото това предполага едно допълнително изчисление, за което е необходимо повече време – това, което искаме да направим е едно преизчисление на пенсиите на база на промяна на швейцарското правило. Знаете, че то досега предвижда 50% от увеличението на инфлацията и 50% от увеличението на осигурителния доход. Ние предлагаме за в бъдеще и ще бъде направено назад за всички пенсии от 2008 г. насам, е да се увеличават пенсиите с по-голямото увеличение на инфлацията или осигурителния доход“, обясни Гюров.

За работещите родители - увеличение на данъчното облекчение от 450 на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. за две деца. „Като допълнителна мярка тук е не само увеличение на това облекчение, а също и възможността тези средства да могат да се ползват на тримесечна база“, обясни Гюров. В тази сфера на мерки е финансово компенсиране на крайните потребители на горива. „Нашето предложение е това да бъде до 50 л. потребени горива на месец“, обясни Гюров. „Предложили сме няколко различни варианта и ще видим върху кой механизъм на получаване на това облекчение ще бъде избрано от МФ“, посочи той. На въпрос с колко стотинки на литър ще бъде, депутатът Венко Сабрутев заяви, че в момента обсъждат 25 ст.

За микро и малкия бизнес това, което предлагат е увеличение на прага за регистрация на ДДС на 100 000 лв. Освен това освобождаване от акцизи на електроенергия и природен газ, които се ползват за моторно гориво. /БГНЕС