Продължаваме промяната: Иван Гешев да подаде оставка

Призоваваме главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действие и даде възможност на Прокуратурата на РБ да осъществява пълноценно конституционните си функции.

Това заяви председателят на ПГ на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров в декларация от името на управляващата коалиция и парламентарните групи на четирите партии - ПП, БСП, ИТН и ДБ, прочетена от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Декларацията на ПГ на ПП беше посрещната от аплодисменти в залата.

Като примери за системната ерозия на правотата държава управляващите посочват редица случаи, констатирани и от европейските, и от американските партьори. Гюров посочи скандалите "Апартаментгейт", къщите за гости, Росенец, терасите на отзования ни консул във Валенсия, чекмежето с пачки и кюлчета на бившия премиер. Бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи доведе до санкции по "Магнитски", отбеляза още Гюров. Той добави, че главният прокурор се ползва едва с 10% доверие в обществото, а по време на протестите от лятото на 2020 година са подслушвани опозиционни политици, журналисти и протестиращи граждани.

„Коалицията отчита, че системната ерозия на правото в страната се дължи на изграждането на олигархични зависимости на институциите и на липсата на адекватно разследване и упражняване на обвинителна функция от българската прокуратура. Липсват ефективни механизми за отчетност на главния прокурор. Призоваваме главният прокурор на България да подаде оставка, като по този начин се постигне върховенство на правото“, заяви още Андрей Гюров, прочитайки декларацията на четирите партии в коалицията.

Депутатите аплодираха на крака декларацията, а депутатите от ГЕРБ, ДПС, Възраждане останаха седнали. „Демагогията ви е тотална, а реалните действия ги потулвате. Не спазвате собствените си опорни точки“, обърна се Цончо Ганев от "Възраждане". /БГНЕС