Проблеми с ваксинацията срещу COVID-19 в Германия

Няколко области в Бавария, Германия, бяха принудени да отложат началото на ваксинацията срещу COVID-19, която трябваше да започне днес, поради недостатъци на съответствията с техническите изисквания за транспортиране на ваксините Pfizer / BioNTech, съобщи агенция DPA.

Ваксината на Pfizer и BioNTech изисква специален протокол за разпространение от производствените пунктове - тя може да се съхранява до 15 дни при минус 70 градуса по Целзий, до 5 дни в хладилник. Затова за доставка се използват кутии със сух лед. В девет области на Бавария не беше възможно да се установи със сигурност, че това условие за доставка е изпълнено и ваксините всъщност са се съхранявали при правилната температура, така че те решиха да не ваксинират хората с тях.

"Интегрираният протокол за охлаждане показа, че документираната температура по време на транспортиране е била три градуса по Целзий и след това минус един градус. Досега не сме успели да потвърдим от медицинска гледна точка, че ваксините могат да се използват безопасно", - каза ръководителят на окръжния офис на област Аугсбург Мартин Зайлер.

Причината за това може да е неизправност на охладителната система в кутиите, където се съхраняват ваксините. Властите в Аугсбург все още не са решили окончателно дали ваксините могат да се считат за негодни.

Подобни ситуации се развиха в редица други области на Бавария, като общо девет области от почти 100 области и градове извън тази област са засегнати. BioNTech оцени това ниво на проблемни области като "незначително".

В Германия, както и в останалата част от ЕС, масовата ваксинация срещу коронавирус с ваксините от Pfizer и BioNTech започна на 27 декември. Първите, които се ваксинират са хора над 80-годишна възраст, жители на старчески домове и техните придружители. Тези хора се ваксинират в самите домове за възрастни хора, но по-голямата част от населението ще бъде ваксинирано в специални центрове, разположени в големи обществени съоръжения - летища, закрити стадиони и концертни зали./БГНЕС, ТАСС