Призиви от ЕС за деескалация на напрежението в Косово

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова страните в конфликта в Косово да предприемат мерки за деескалация на ситуацията и да отговорят на призивите за дипломатически преговори под егидата на Европейския съюз.

"Необходимо е да се изтеглят специалните полицейски сили и да се демонтират барикадите, да се продължи диалогът в съответствие с предложението на специалния представител на ЕС за преговорите между Белград и Прищина Мирослав Лайчак", написа Мишел в профила си в Twitter.

На 20 септември сърбите, компактно живеещи в северната част на Косово, започнаха мирен протест на пункта Ярине, разположен на пътя от Прищина за Белград, на административната линия между централна Сърбия и автономната провинция. Там, както и на контролно -пропускателния пункт Бърняк по пътя от Косовска Митровица за Нови пазар и на други два пункта в северната част на Косово, бяха разположени бойци от ROSU, подразделение на косовското вътрешно министерство. Според сръбското ръководство косовските специални части са влезли в северната част на региона с 350 войници, 20 бронирани машини и снайперисти. Местните медии в петък публикуваха видеоклип на хеликоптери Ми-35, летящи в района близо до контролно-пропускателния пункт Ярине от централна Сърбия, а в събота в небето бяха забелязани и изтребители МиГ-29.

Вътрешният министър и бивш министър на отбраната Александър Вулин заяви в събота, че хеликоптери на Министерството на вътрешните работи и сръбската армия летят около района в непосредствена близост до административната линия, и силите за сигурност на страната са готови да реагират на ескалацията на насилието, но ще направи всичко, за да избегне конфликт.

Полицията на Косово по-рано обяви, че превозните средства със сръбски регистрационни номера няма да могат да влизат в Косово, а временните косовски табели трябва да бъдат инсталирани на входа на пунктовете. Инсталирането на регистрационни табели в Косово предизвиква негативна реакция от страна на сърбите, защото ги принуди да харчат пари за временни регистрационни табели и да губят време за монтирането им. /БГНЕС