Прищина е най-грозната столица в Европа

Изглежда, че Прищина е най-грозният град в Европа, коментира репортер на Би Би Си, който миналата година се озовал близо до булевардите „Джордж Буш“ и „Бил Клинтън“ във въпросния косовски град.

Репортерът разказва, че е платил за хотелска стая без вода и е решил да използва следващите два дни за обиколка на града, изграден в комунистически стил с бетонни блокове и мръсни улици, предава МИА.

"Не мисля, че това е най-лошият хотел в света, но само защото светът е много голям," коментира президентът на Косово Хашим Тачи за държавния хотел "Гранд", напомня Би Би Си и добавя, че в култовото шоу "Lonely Planet" Прищина е описана като "едно от малкото естетически места", а от "Бостън Глоуб" като "грозна и най-смешна столица в Европа".

Първото място, посетено от репортера на Би Би Си, е била Националната библиотека на Косово, която порталът "Виртуален турист" определи като най-грозната сграда.

Открита е през 1982 г., а нейната ограда прилича най-вече на затвор.

За него е ирония това, че в Прищина се помещава катедралата "Майка Тереза", най-вече защото Ватикана не признава независимостта на Косово, но и защото 90% от гражданите на Косово са мюсюлмани.

Той казва, че до 14-ти век по-голямата част от албанското население е било от християни и че след турското владичество всичко се е променило и сега християните съставляват само 3% от населението.

Пътят на независимост не води непременно до напредък, заключава репортерът, добавяйки, че "без парите, които идват от чужбина, икономиката би се разпаднала напълно".

Репортерът казва, че суверенитетът на Косово е признат от 114 сред 193 държави в ООН. /БГНЕС

Категории: