Принц Уилям похвали баща си, че е много "еко"

Британският принц Уилям похвали баща си Чарлз, че е "доста по-напред от останалите" по отношение на действия против изменението на климата. От седмица баща и син коментират промените в климата с цел да обърнат внимание на темата седмица преди предстоящата среща на върха на COP26 (Конференция на ООН за изменението на климата) в Глазгоу, предаде АФП.

"Баща ми винаги е имал твърда позиция и действия по отношение на борбата с климатичните промени. Мисля, сами знаете колко много се старае той, и от колко отдавна предупреждава за опасностите от промените", каза Уилям пред BBC.

"Би било абсолютно бедствие, ако синът ми Джордж седи тук и говори с вас ... след около 30 години. И все още казва същото, защото тогава ще сме безвъзвратно закъснели", допълни Принцът, който коментира темата преди церемонията по откриването на наградата Earthshot Prize - негова инициатива да се отдаде почит на работещите по иновативни екологични решения.

В очакване на срещата на върха на COP26 в Глазгоу, която започва на 31 октомври, Уилям предупреди световните лидери да внимават за "умно говорене, умни думи, но недостатъчни действия", и намекна, че световните лидери "просто говорят".

72-годишния Принц Чарлз - най-големият син и наследник на трона на кралица Елизабет II, ще присъства на събитията на двуседмичната среща на върха заедно с 95-годишната си майка.

Срещата на върха на ООН ще се опита да убеди големите развиващи се икономики да направят повече за намаляване на въглеродните си емисии и да апелира за това богатите страни да помогнат финансово на по-бедните да се адаптират към изменението на климата.

Чарлз е известен с действията си по опазване на околната среда - от изцяло органичната му градина в имението Хайгроув в западна Англия, през апелите за намаляване на консумацията на месо и риба, до преобразуването на собствения му автомобил Астън Мартин да работи с биогориво от излишък от английско бяло вино и суроватка от производството на сирена./БГНЕС