Принц Андрю плаща 12 млн. паунда за прекратяване на делото за изнасилване

Британският принц Андрю, обвинен в изнасилване на непълнолетна, ще плати 12 млн. британски лири (над 16 млн. долара) в рамките на извънсъдебно споразумение под натиска на кралицата, съобщава вестник Mirror, позовавайки се на източници, близки до кралското семейство.

По-рано беше съобщено, че принц Андрю е постигнал извънсъдебно споразумение с правозащитничката Вирджиния Джуфре, която го обвини в изнасилване. Официално искане за това ще бъде подадено в рамките на 30 дни. За този период от време страните молят да бъдат отменени всички крайни срокове и делото да бъде спряно. Освен това принц Андрю заяви намерението си да дари значителна сума за благотворителност в подкрепа на жертвите на насилие.

"Надяваме се, че извънсъдебното споразумение на стойност 12 млн. паунда, с което се избягва потенциално вреден съдебен процес, ще спре скандала, който можеше да нанесе допълнителни щети на кралското семейство", пише вестникът.

Медията предполага, че само 2 млн. паунда от обезщетението ще отидат за благотворителност, а останалите 10 млн. паунда ще са лично за Джуфре.

Източници твърдят, че кралица Елизабет и принц Чарлз са оказали значителен натиск върху принц Андрю да сключи извънсъдебното споразумение.

Въпреки това, принцът продължава да защитава невинността си и "вярва, че може да намери начин да се върне в обществения живот".

Джуфре е една от най-известните жени, които обвиняват финансиста Джефри Епстин в секс трафик на непълнолетни. Тя твърди, че кръгът на Епстин включва втория син на Елизабет II, британския принц Андрю, който я изнасилва в Лондон, когато е на 17 години. Принц Андрю отрича да е свързан с Джуфре.

През януари, в разгара на скандала с обвиненията и последвалия съдебен процес, Бъкингамският дворец обяви, че принц Андрю е лишен от почетните си военни звания, кралски патронаж и не може повече да използва титлата "Негово кралско височество", както и че ще се защитава като частно лице в съда./БГНЕС