Принц Филип смята за дезертьорство преместването на внука му Хари в САЩ

Принц Филип, съпругът на британската кралица Елизабет Втора, възприема като дезертьорство постъпката на внука му принц Хари да се премести в САЩ, съобщи Yahoo News.

Отношението на Филип към постъпката на Хари е засегнато в книгата Prince Philip Revealed („Принц Филир разкри”) на кралската биографка Ингрид Сюърд. Според авторката принц Филип така и не разбрал какво не е устройвало внукът. „От негова гледна точка, Хари и Мегън са имали всичко, каквото човек може да си пожелае: красив дом, здрав син и уникална възможност чрез благотворителността да се оказва влияние върху целия свят”, пише Сюърд.

Филип смята, че Хари е зарязал родината, за да заживее в Америка като самовлюбена знаменитост. По думите на писателката, Хари напомнял на дядо си крал Едуард Осми, който през 1937 година се отрече от трона заради брак с американка, която не била от аристократичен произход.

Принц Едуард наследи британския престол през 1936 година. Станал крал, той планирал да се ожени за любовницата си - американката Уолис Симпсън. Против се обявили правителството и премиерите на страните от Британската империя. Премиерът Стенли Болдуин заяви, че народът и църквата никога не са признавали за кралица жена, която два пъти е била омъжена и се развеждала без уважителна причина. Отказът на краля да се вслуша в мнението на министрите заплашвал с оставка на правителството и конституционна криза. Едуард решил да не рискува, отрекъл се от трона и след половин година се венчал за Уолис. Новия крал станал принц Георг, по-малкият му брат и баща на бъдещата кралица Елизабет Втора.

От 1 април принц Хари и Мегън Маркъл престанаха да изпълняват ангажиментите на членове на британското кралско семейство. За да получат правото да се преместят в САЩ, да работят и се занимават с предприемаческа дейност, те трябваше да се откажат от обръщението „Ваше кралско височество”, от държавно финансиране и търговската марка Sussex Royal.

През септември Гари и Мегън се договориха да снимат филми и сериали за популярния видеосервиз Netflix. Още един източник на доходи станали публичните им речи, за които им се плащат огромни хонорари. Хари и Мегън върнаха 2,4 милиона паунда, похарчени за ремонта на британската им резиденция, престанаха да използват помощта на принц Чарлз, бащата на Хари, и постигнаха финансова независимост от кралското семейство. /БГНЕС

Категории: