Приключва строежът на Големия египетски музей в Гиза

Работата по строителството на Големия египетски музей край пирамидата в Гиза е на 93% завършена. В музея вече са докарани почти 50 000 артефакта, съобщи генералният секретар на Върховния съвет по древните паметници Мустафа ал Вазири.

„Строителните работи по Големия египетски музей са завършени на 93%“, каза ал Вазири. Той поясни, че в складовете на музея вече са докарани 48 400 артефакта. 35 000 от тях вече са реставрирани.

Доставката на бъдещи музейни експонати продължава и до днес, както от други музеи, така и директно от археологически обекти, обясни египетският представител.

Ал-Вазири отбеляза, че в момента 7 000 души работят на строителната площадка на музея.

Според министъра на древните паметници на Египет Халед ал Анани всички инженерни работи трябва да бъдат завършени преди края на тази година. "Нещата се движат много добре. Тази година ще можем да обявим приключването на строителните работи", каза египетският министър. В същото време той не спомена датата на официалното откриване на музея за посетители, което се очаква да се състои през 2020 г.

Строежът на музея започва през 2005 г., но неговото откриване многократно се отлагаше поради недостатъчно финансиране и политически катаклизми в страната.

Очаква се Египетският музей край пирамидите в Гиза да се превърне в най-големия музей в света, посветен на историята на една цивилизация. На 90 хиляди квадратни метра ще се помещават няколко десетки хиляди експонати, разказващи за Древен Египет, включително отделна зала, посветена на съкровищата от гробницата на фараона Тутанкамон.

Първият експонат, транспортиран до новия музей, беше огромна статуя на древноегипетския фараон Рамзес Втори, на възраст над три хиляди години, преместена в музея през януари миналата година от площада близо до жп гарата в Кайро. /БГНЕС