При 100% преброяване: Ердоган печели вота с 52.18 на сто

При 100% от преброените бюлетини Ердоган получи 52.18 на сто от гласовете на втори тур, докато неговият съперник Кемал Кълъчдароглу взе 47.82%, съобщиха турските медии.


Според Централната избирателна комисия на Турция избирателната активност достига 84.15%.

За Ердоган са гласували 27 834 692 избиратели, а за Кемал Кълъчдароглу 25 504 552. Право на вот на втория тур имаха 64 197 419 души.

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за национално единство, след победата му, която удължава до 2028 г. двете десетилетия на неговото управление.

Ердоган срещу опозицията

69-годишният Ердоган преодоля най-тежката икономическа криза в Турция от едно поколение насам и взе превес над най-мощния опозиционен алианс, който някога се е изправял срещу неговата партия, по пътя към най-трудната си изборна победа.

Улиците се изпълниха с ликуващи граждани, докато от цял свят заваляха поздравления, докато дългоуправляващият лидер на Турция поздрави морето от свои поддръжници с празнична песен пред президентския си дворец в Анкара.

"Ние ще управляваме страната през следващите пет години", заяви Ердоган пред своите привърженици от покрива на автобус в родния си квартал в Истанбул (излъчено от TRT Haber). "С Божията помощ ние ще бъдем достойни за вашето доверие", добави президентът. Той нарече резултата от изборите в Турция "празник на демокрацията". "Трябва да се обединим за единство и солидарност", заяви Ердоган пред скандиращата и развяваща знамена тълпа и допълни: "Призоваваме за това с цялото си сърце.".

Призивът на Ердоган дойде след горчиво разединение на изборите, на които той победи лидера на опозицията Кемал Кълъчдароглу с четири процентни пункта на първия балотаж на президентски избори в Турция.

По време на кампанията двамата кандидати се обвиняваха взаимно, че подкрепят "терористи" и разпространяват дезинформация.

В краткото си изявление, в което призна поражението си Кълъчдароглу, кандидат на Националния алианс, изрази "истинска тъга от големите трудности, които очакват страната" с Ердоган.

"Истинските герои на изборния процес бяха младежите и жените", подчерта Кълъчдароглу и им благодари за усилията.

"Истинската ми скръб е фактът, че ще наблюдаваме още трудни дни занапред. Но мога да ви уверя, че отново ние ще бъдем тези, които ще се опитаме да ги поведем, като застанем пред тях", подчерта кандидатът за президент, визирайки подкрепящите го сред по-младото поколение.

Международни реакции

"Очаквам с нетърпение да продължим да работим заедно като съюзници в НАТО по двустранни въпроси и общи глобални предизвикателства", написа в Туитър президентът на САЩ Джо Байдън.

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че е готов да "насърчава устойчивото, здравословно и стабилно развитие" на двустранните отношения между Китай и Турция.

В послание до Ердоган в Телеграм Си подчерта, че Китай и Турция са "големи развиващи се страни с нововъзникващ пазар и имат общи интереси".

Руският президент Владимир Путин заяви, че резултатът показва подкрепата за "усилията на Ердоган да укрепи държавния суверенитет и да води независима външна политика".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че иска да продължи да работи с Ердоган "за сигурността и стабилността на Европа".

Лидери от цяла Европа и арабския свят също изпратиха своите поздравления - както и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп.

Българският президент Румен Радев изразява увереност, че отлично развиващото се през последния период двустранно и многостранно сътрудничество между България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на президента Ердоган и ще бъде фактор за укрепване на добросъседството, доверието, сигурността и сътрудничеството в региона на Югоизточна Европа.

Президентът Радев откроява общите усилия на България и Турция в сферата на енергийната сигурност, свързаността, икономическото и търговско сътрудничество и въпросите на миграцията като фактори за преодоляване на предизвикателствата и в интерес на напредъка на двата народа и на региона.

Изпитанието за Ердоган и Партията на справедливостта и развитието

Движението на емблематичния истанбулски площад "Таксим" беше спряно, а в цяла Турция се събраха огромни тълпи от пеещи и развяващи знамена поддръжници на Ердоган.

Най-дългогодишният лидер на Турция беше подложен на изпитание както никога досега в изборите, които се смятаха за най-значимите в 100-годишната история на страната като пост-османска република.

Кълъчдароглу доведе Ердоган до балотаж след първия тур на изборите в Турция на 14 май, а на втория тур още повече намали разликата.

Привържениците на опозицията гледаха на него като на шанс да се спаси Турция от превръщането ѝ в автокрация от човек, чието укрепване на властта съперничи на това на османските султани.

Посланието на 74-годишния бивш държавен служител за социално единство и свободи отстъпи място на речите за необходимостта от незабавно експулсиране на мигрантите и борба с тероризма.

Неговият десен завой беше насочен към националистите, които се оказаха козът на парламентарните избори.

Анализаторите прогнозираха, че тактиката на Кълъчдароглу ще проработи.

Ердоган обаче е възхваляван и подкрепян от по-бедните и слоеве на турското общество заради насърчаването на религиозните свободи и модернизирането на някога запустелите градове в сърцето на Анадола. /БГНЕС