Президентът на Азербайджан на официално посещение у нас

Днес започва официалното посещение на президента на Република Азербайджан Илхам Алиев у нас. То е по покана на държавния глава Румен Радев и ще продължи и утре, когато се открива интерконектора с Гърция.

По време на срещата си в София двамата държавни глави ще направят преглед на стратегическото партньорство между България и Азербайджан и се очаква да обсъдят развитието на сътрудничеството в областта на енергетиката, икономиката, сигурността, туризма, науката, образованието и културата.

На 30 септември, петък, пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ президентът Илхам Алиев ще бъде посрещнат от държавния глава Румен Радев с официална церемония, по време на която националният химн на Република България ще бъде съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския президент. Илхам Алиев ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

От 11.30 часа на „Дондуков“ 2 двамата президенти ще проведат среща на „четири очи“, след което ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Азербайджан.

В 12.50 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 Румен Радев и Илхам Алиев ще дадат съвместни изявления за медиите.

На 1 октомври, събота, от 11.00 часа президентът Илхам Алиев ще вземе участие в церемонията по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. Събитието ще се проведе в зала 3 на Националния дворец на културата.

В рамките на официалното си посещение в страната президентът Илхам Алиев ще проведе среща и с министър-председателя Гълъб Донев. /БГНЕС