Преустройват бивш спортен клуб в детска градина

Помещение на бивш спортен клуб ще бъде преустроен в детска градина. Той се намира в столичния квартал „Гоце Делчев“ и е в близост до бул. „Тодор Каблешков“. Това обяви кметът на града Йорданка Фандъкова, след като провери ремонтните дейности на спортните съоръжения в 30-то училище, предаде репортер на БГНЕС.

„2-3 групи ще могат да бъдат настанени там. Ще направим всичко възможно максимало бързо да се правят процедурите. Ако има обжалвания на процедурите, ще трябва да се изчака“, заяви Фандъкова и увери, че общината винаги ще намери пари за детски градини, но по-големият проблем са липсата на терени и процедурите, които често се обжалват и забавят реализацията.

На въпрос на БГНЕС кога ще започне строителството на детската градина в „Манастирски ливади“, кметът каза, че район „Триадица“ е забавил с една година започването на строителството и затова Столичната община поема провеждането на процедурата оттук нататък.

„Там живеят много млади семейства.Направихме разширение на съществуващи детски градини в Гоце Делчев. За да съм сигурна, че няма да има забавяния, взех процедурата при нас. До няколко дни трябва да се огледа процедурата и следващата седмица да я обявят отново“, обяви тя.

Фандъкова добави още, че се полагат усилия децата на „Манастирски ливади“ да учат в най-близките училища, и в тази връзка, в момента се прави ремонт на покрива и се довършва оградата на 121-во училище.

„Утре на общински съвет ще се гледа докладът ми, с които Министерството на културата и Фонд „13 века България“ да ни прехвърлят техния имот в „Манастирски ливади – Запад“, който да ни позволи изграждането на училище и детска градина“, каза още тя.

Кметът на София обяви още, че след близо 30 години басейнът в столичното 30-то училище отново ще заработи. Заедно с него в София, работещите басейни в училищата ще станат 25. В него ще могат да плуват учениците, както и външни хора, които със своите такси ще помагат за поддържането му. По време на инспекцията Фандъкова поиска стандартния покрив да бъде заменен със зелен и подчерта, че е готова да отпусне допълнителни средства за изграждането му.

„Заедно с дострояването и възстановяването на басейна правим и цялостна реконструкция на физкултурния салон. Проектът е на стойност 2,5 млн. лева като до този момент сме отпуснали близо 2 млн. лв. Предстои да отпуснем още 500 000-600 000 лв. Очаква се до края на ноември да стане готов физкултурния салон, а басейнът до края на февруари“, обяви тя и добави, че до момента са били възстановени и изградени няколко зали и басейни – две в „Овча купел“ и по една в „Младост“, „Подуяне“, „Сердика“.

„Остана само една сграда извън тази на 30-то, това е изоставената постройка до 21-во училище в Лозенец“. Фандъкова припомни и своя приоритет, свързан с децата.

„Моят личен приоритет е изграждането на спортни зали, да не оставим училище без спортна зала или физкултурен салон. В София има 24 училища с басейни и над 60 детски градини. С този в 30-то училище басейните ще станат 25./БГНЕС