Отпуснаха 250 млн. лв. за енергетиците, синдикатите са доволни, но според тях е само "решенийце"

По познатия сценарий реагираме на завещани ни проблеми. Взели сме мерки от нашата компетентност. На подпис сме приели постановление на МС и решение на МС, които бяха за 200 млн. лв. от държавния бюджет, които да влязат в капитала на БЕХ и оттам в капитала на "Мариците". За да сме съзвучни с решението, прието от народните представители, още днес ще допълним с нови постановления решение на МС за още 50 млн. лв.


Това заяви служебният премиер Димитър Главчев след срещата с представителите на енергетиците, предаде репортер на БГНЕС.

Финансовото състояние на „Марица Изток“ е влошено, към днешна дата като сметки има 600 млн. лева, за заплати отиват по 27 млн. лева на месец. Никакъв заделен ресурс няма за възстановяване, заяви служебният енергиен министър Владимир Малинов.

Благодаря на премиера Главчев за осигуряването на този ресурс, посочи Малинов. Имаме решение за още 50 млн. за тази година, добави още той.

Средствата се насочват към Мини Марица Изток, защото сега има малка компенсация към тях. Надявам се това да даде известна възможност за стабилизация, добави президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов. Естествено това не може да е окончателно решение, ще мислим за баланс, каза още той.

Малинов добави, че контролът и всичко останало ще се прави със синдикатите, за да може всичко да се прави по най-ефективен начин.

От КНСБ казаха, че са доволни от ресурса за Марица Изток. Ще има глътка въздух за предприятията, но ако трябва пак ще излезем да търсим следващи решения, надявам се да не се налага, добави вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. Оставаме в бойна готовност, коментира още той.

Пазарната конюнктура е една от причините за финансовото състояние на „Мини Марица Изток“.

Но също така и през 2022 цените на тока бяха много високи и това се отрази върху финансовите резултати на „Мини Марица Изток“, каза Малинов.

Димитър Манолов поясни, че това със сигурно е временно решение и подчерта, че устойчиво решение очевидно не може да се намери днес. След 6 служебни правителства, само Господ може да каже какво ще стане. Това, което днес се случи не е решение, а решенийце, поясни Манолов.

Ресурсът от 250 млн. лева се надявам да бъде заложен в бюджетите и за следващи години, обясни още министър Малинов. /БГНЕС

Тагове: