Премиерът на Словакия обеща самолети МиГ-29 на Украйна

Премиерът на Словакия Едуард Хегер обеща страната му да изпрати на Украйна самолети МиГ-29, съобщи словашката телевизия SME.

"Смятам, че правителството е компетентно да изпрати това неизползвано оборудване, така че ще вземе решение и ние ще изпратим МиГ-овете на Украйна. Няма да чакаме", каза той в интервю за телевизията.

Хегер не възрази срещу намерението на опозицията да проучи ситуацията във военновъздушната база „Слиач“, където се намират МиГ-29, за да установи дали изтребителите все още се намират в републиката, но са неизползваеми.

"Те спокойно могат да направят това", каза Хегер.

По време на разговорите в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 9 февруари Владимир Зеленски попита Хегер за доставка на Украйна на словашки изтребители МиГ-29. Премиерът му каза, че Словакия ще направи всичко възможно да изпълни искането.

Опозиционните партии успяха да забавят решението на кабинета за доставка на самолетите на Украйна. Според лидерите на опозицията правителството не може да взема никакви важни решения, след като парламентът му гласува вот на недоверие на 15 декември 2022 г., тъй като то само изпълнява задълженията си от името на президента Зузана Чапутова до предсрочните избори. Те ще се проведат на 30 септември тази година.

Председателят на парламента Борис Колар заяви във вторник, че лидерите на управляващите партии са намерили решение на безизходицата по отношение на доставките на самолети, но отказа да го конкретизира.

Във вторник вечерта министърът на отбраната Ярослав Над участва в заседание на парламентарната комисия по отбрана и сигурност, на което запозна депутатите със ситуацията около доставките на самолети. Още преди срещата с депутатите Над заяви пред журналисти, че решението за предаване на самолетите на Украйна може да бъде взето на някое от следващите заседания на кабинета, включително днес.

На 9 март Над заяви, че полският му колега му е предложил съвместно да изпратят на Украйна изтребители от двете страни. Във вторник полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че правителството му планира да направи това още през следващите 4 до 6 седмици.

Според словашки медии военновъздушните сили на страната разполагат с 11 изтребителя МиГ-29, от които 10 могат да бъдат прехвърлени в Украйна, а друг ще отиде в музей. По-рано Над заяви, че МиГ-29 вече не се използват от военновъздушните сили на страната, а обучение на пилоти за тях не се провежда от няколко години. /БГНЕС