Преговорите за коалиция продължават по още 4 теми

Преговорите за коалиция, домакинствани от "Продължаваме промяната", продължават и днес. Вторият ден от преговорите е посветен на темите здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Във вторник работните групи по теми „Енергетика” и „Икономика” проведоха разговорите паралелно. Кирил Петков участваше в групата, обсъждаща икономическата тема, а Асен Василев в работната група за енергетиката. В момента, когато успеем да овладеем пандемията на база ваксини и имунитет, ще форсираме отварянето на бизнеса, заяви Кирил Петков.

Животът и здравето на българите е по-важен от оборотите на ресторантите и театрите. Да отпаднат всички мерки за ваксинирани, звучи добре, но не може да отпаднат всички мерки, заяви Румен Гечев от БСП по време на дискусията. Малко по-внимателни трябва да сме тук, защото от здравното министерство ще възразят, но и ще има натиск от бизнеса. Натискът на фирмите е напълно основателен, хората са без работа, гледат деца, но животът е по-важен, ние не можем да правим компромиси с печалбата и рисковете за нацията, каза още Румен Гечев.

Мика Зайкова коментира, че трябва да се намери нова форма на финансиране, която да е съчетана с качеството на образованието и интересите на учениците. „Човешкият потенциал е изключително важен, а в България е проблем. Проблемът е в образователната система. Трябва да се преразгледат квотите на съответните специалности в университетите. Има специалности, които не вършат работа, а са много на брой. Трябва да се прецизира“, каза още Мика Зайкова.

„България може да бъде свободна, силна, достойна и просперираща държава. Това е пряко свързано с темите, които засягаме в сектора правосъдие. На първо място ние работим за независим съд. Това е свързано и с гарантиране на едно справедливо правосъдие. Това ще стане чрез реформа на Висшия съдебен съвет. Реформа в прокуратурата, така че тя да стане ефективна, прозрачна и подлежаща на демократичен контрол.“ Това заяви по време на онлайн дискусията на тема „Правосъдие“ Надежда Йорданова от Демократична България. Колегата й от Демократична България Атанас Славов от своя страна заяви, че средносрочните мерки в крайна сметка чертаят визията на партията в сферата на правосъдието.

Радостин Василев от ПП Има такъв народ пък изрази мнение, че България от доста години страда от дефицит на доверие в институциите. „Трябва да има независимост, прозрачност и връщане на доверието на гражданите в правосъдната система“, подчерта Василев.

Предстои в четвъртък да бъдат обсъдени политиките, засягащи вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура.

Петъкът ще е посветен на труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност и спорт.

Дискусиите по политиките в сферата на финансите и международни отношения ще се дискутират в събота. /БГНЕС