Предоставянето на ПВО системи на Украйна е от решаващо значение

Руският лидер Владимир Путин призна, че продължаващата кампания от удари срещу украинските енергийни съоръжения е отчасти насочена към унищожаването на украинската отбранителна индустрия. Както отбелязват анализатори от базирания във Вашингтон Американския институт за изследване на войната (ISW), това потвърждава текущата оценка на института, че руските атаки срещу украински енергийни съоръжения са насочени към влошаване на украинския отбранително-промишлен потенциал: „Неотдавнашната руска ударна кампания влошава капацитета на Украйна за производство на електроенергия... Путин вероятно се надява да попречи на украинската отбранителна индустрия да стане самодостатъчна в дългосрочен план, тъй като една мощна отбранителна индустрия може да постави Украйна в добра позиция за защита срещу бъдеща руска агресия и за значително намаляване на зависимостта на Украйна от западната помощ“, пишат анализаторите, цитирани от агенция УНИАН.

ISW изчислява, че развитието на отбранителна индустриална база с течение на времето може да позволи на Украйна да поддържа отбраната си срещу Русия, както и дългосрочните нужди на националната сигурност, като същевременно значително намали чуждестранната военна помощ.

„ISW продължава да оценява, че САЩ няма да има нужда да изпраща големи пакети с помощ на Украйна за неопределено време, ако Украйна разшири достатъчно своите отбранителни промишлени способности, но предоставянето на системи за противовъздушна отбрана и ракети от страна на Запада на Украйна е от решаващо значение за способността на Украйна да защити своята енергия , инфраструктурата и развитието на отбранителната индустрия срещу руски атаки“, отбелязват анализаторите. /БГНЕС