Предложения между двете четения пренаписват Закона за здравето

Изтече срокът за нови предложения за промени в Закона за здравето, които набелязват противоепидемичните мерки след края на извънредното положение. Предложенията на партиите между първо и второ четене буквално пренаписват първоначалния законопроект на кабинета, предаде репортер на БГНЕС.

Управляващите от ГЕРБ отстъпват от идеята извънредна епидемиологична обстановка да се обявява със заповед на министъра на здравеопазването и внасят нов текст – това да става единствено с акт на Министерски съвет. В предложението им са изброени изчерпателно и критериите за това, а вътре са дадени правни дефиниции на термините "извънредна епидемиологична обстановка", "изолация" и "карантина".

Същата теза застъпва и опозицията в лицето на БСП, чийто лидер – Корнелия Нинова, заедно със свои колеги депутати, е внесла сходно предложение. От левицата искат още облекчения за кредитополучателите, подкрепа за работниците, излезли в неплатен отпуск по време на кризата, както и редуциране на ДДС за храни и лекарства.

Предложенията на ГЕРБ, подписани от председателя на групата Даниела Дариткова, която вече пребори коронавируса, предвиждат и санкции при неизпълняване на противоепидемичните мерки след края на извънредното положение на 13 май. За всички нарушители глобата ще бъде в размер от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лева.

Всички болни и доказани носители на вируса, отказали или неизпълнили задължителната изолация или лечение, ще се наказват с глоба от 5000 лева. За нарушителите на задължителната карантина санкцията е същата.

Коалиционните партньори от „Обединени патриоти” също имат свои предложения. От ВМРО настояват здравният министър да обявява извънредна епидемиологична обстановка, но само за срок от 30 дни. Ако ситуацията около заболяването налага мерките да продължат, това да става чрез решение на парламента, по предложение на кабинета.

Патриотите искат още мерките за просрочените кредити, опасани в извънредния закон, да продължат да действат два месеца след края на извънредното положение – да не се начисляват лихви за забава, да не настъпва предсрочна изискуемост, както и да не се развалят договори и изземват вещи.

Един от юристите в групата на ДПС - Хамид Хамид, предлага да отпадне двумесечния срок за административните съдилища да разгледат жалбите срещу общите административни актове. Той настоява още да се разпише в закона, че актовете на здравния министър ще влизат в сила от момента на публикуването им на интернет страницата на ведомството.

Новите текстове предстои да бъдат разгледани от депутатите в Правна комисия в понеделник, след което влизат за второ четене в пленарна зала. /БГНЕС