Празнуваме 115 г. независима България

Хиляди българи празнуват във Велико Търново и цялата страна Деня на Независимостта. Днес се навършват 115 г. от паметната дата. На 22 септември 1908 г. заедно с провъзгласяване на независимостта на България в църквата „Свети 40 мъченици“ Фердинанд I е обявен за „цар на българите“, предаде репортер на БГНЕС.


Във Велико Търново честванията започнаха рано сутринта с празнична Света литургия на Великотърновския митрополит Григорий в църквата „Свети 40 мъченици”.

След това бяха осветени бойните знамена на НВУ “Васил Левски” и знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.


По традиция във Велико Търново беше прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява българската независимост.


На крепостта "Царевец" с военен ритуал бе издигнато националното знаме. Вицепрезидентът Илияна Йотова и зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова присъстваха на честванията. Те се включиха и в шествието до паметника "Майка България".

Денят във Велико Търново ще бъде изпъстрен с богата програма. Шоу-спектакъл на участниците в ХVІ Международен фестивал на военните оркестри предстои пред сградата на Български пощи. Ще има празничен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Р България с участието на Маргарита Хранова и Орлин Горанов пред сградата на Община Велико Търново. През целия ден ще има Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите- целодневни концерти, пърформанси, хепънинг, Посещенията на крепостта "Царевец" днес са с вход свободен до 16:00 ч., както и църквара-музей "Св. 40 мъченици", която ще работи до 17:30 ч.

Предстоят още много концерти през деня, а в 18 ч. ще се извие голямото Търновско хоро от МДТ „Константин Кисимов” до Паметника на обесените. От 19.30 е тържествената проверка на площад „Цар Асен І”. Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” е от 20.15 ч. на площад „Цар Асен І”. /БГНЕС